Nyheter

Her legger FSK-ekteparet siste hånd på VM-løypa

De var ikke i tvil – denne utfordringen ville ekteparet Unni Strand Karlsen og Tom Arild Karlsen ta. Med erfaring blant annet som løypeleggere i det ultralange Blodslitet 13 ganger, var de godt kvalifisert for å lage løypene til VM langdistanse i Østfold.

– Å legge løyper er som å komponere en harmoni som skal gi gode opplevelser, sier løypeleggerparet fra Fredrikstad Skiklubb til O-VMs pressekomité på Mørk i Spydeberg.

Til uka går startskuddet for VM i orientering.

ORDNER VM-LØYPENE: Tom Arild Karlsen og kona Unni Strand Karlsen i FSK.

ORDNER VM-LØYPENE: Tom Arild Karlsen og kona Unni Strand Karlsen i FSK. (FOTO: HELGE ANDRÉ SOLHEIM / O-VM)

Sammen har ekteparet laget VM-løyper i østfoldskogen for løpere fra 48 nasjoner. Paret har vært aktivt engasjert i orientering i mange år, og vet godt hva som karakteriserer en god løype.

– Det bør være flest mulige veivalg. Postene skal være rettferdige, uten slumpmomenter. Og det skal være deler med teknisk orientering, sier Tom Arild Karlsen.

Mer enn 60 ganger i terrenget

Det krever detaljkunnskap om terrenget. Derfor har da også ekteparet allerede vært ute i løpsområdet mer enn 60 ganger i løpet av halvannet år. I tillegg kommer alle timene med kontroll av kartene.

Under karttrykkingen har de fulgt hver detalj i prosessen og sett til at alt stemmer. Deretter har de vært med på å legge kartene i vanntette poser og sveise dem.

LES OGSÅ: VM-menyen gir orienteringseliten en smak av Onsøys og Østfolds matfat (Demokraten+)

De har bygd poststativer og plassert postene i terrenget. På hver eneste post har de instruert hvor postmannskapene skal sitte slik at løperne ikke ser dem før de er inne ved posten. I timene før løpet setter Unni og Tom postskjermene på plass.

– Løperne vil møte alle terrengtyper. Typisk Østfold-terreng, med varierte grunnforhold og skog. Alt sammen i områder det ikke har vært arrangert o-løp før. Jomfruelig terreng, med andre ord.

48 nasjoner

Det er meldt på løpere fra 48 nasjoner til VM i orientering – cirka 100 kvinner og 120 menn. Kvinneløypa er rundt 11 kilometer lang. Vinnertid er beregnet til 70-80 minutter. Mennene løper cirka 16 kilometer, med beregnet vinnertid på 70-80 minutter.

Løperne starter med tre minutters mellomrom. Seedingen basert på tidligere resultater gjør at de antatt beste løperne starter sist.

Dermed ligger alt an til spennende VM-løp i østfoldskogen. Mesterskapet inkluderer publikum på en helt spesiell måte. Alle uansett erfaring, kan være med på publikumsløp hver dag. Det første går allerede mandag i Sarpsborg. Det femte løpet har start og mål like ved Kongsten fort torsdag 15. august. Til nå har nesten 1.200 løpere i alle aldre meldt seg på, opplyser arrangøren.

Mer fra Dagsavisen