Nyheter

O-eliten skal serveres egg fra Onsøy og røkelaks fra Engelsviken

Når verdensmesterskapet i orientering går av stabelen i Østfolds skoger neste uke, vil både deltakere og publikum få smake på blant annet egg fra Onsøy og røkt laks fra Engelsviken. Hele VM-menyen består utelukkende av mat og drikke produsert her i fylket.

– Det er veldig stas og moro å kunne vise fram Østfold som matfylke, for det er det som er hele opplegget her. Sammen står vi for alt fra frokosten til desserten, og klarer å levere alt fra samme fylke. Det er godt gjort, fastslår Lars Erik Ek ved Ek gårdskjøkken AS

Familiebedriften ved Gjølberg gård i Onsøy skal levere rundt 1.000 egg til verdensmesterskapet i orientering – som arrangeres i Indre Østfold, Sarpsborg og Fredrikstad fra mandag 12. til lørdag 17. august.

– Det skal i alle fall lages vafler til arrangementet på eggene våre, så det kan bli veldig spennende. Det er nok ikke alle som for eksempel har smakt på vafler med brunost, og mange som kommer til å like det, sier Ek med et smil.

Les også: O-VM på Kongsten! (Demokraten+)

– Skal mette over 10.000

Totalt er det 17 matprodusenter fra rundt om i fylket som bidrar til at alt som serveres under mesterskapet kommer fra lokale leverandører.

– Det betyr at over 10.000 mennesker skal spise seg mette på det ypperste Østfolds matfat har å by på, sier daglig leder i Guldkorn – Smak på Østfold, Ann Kristin Andreassen i en pressemelding.

Guldkorn er et nettverk av mat- og drikkevareprodusenter, opplevelsesbedrifter der lokal mat og drikke inngår, hoteller, restauranter, cateringbedrifter og gode støttebedrifter som leverer emballasje og merking. I tillegg er både alle kommunene i Østfold, Fylkeskommunen og Fylkesmannen med på laget som teller 80 medlemmer til sammen.

Andreassen forteller at det er et bredt samarbeid og et felles ønske fra Guldkorn, Visit Østfold og ledelsen for orienterings-VM 2019 som har sørget for mat- og drikkeavtalen de har inngått. Og hun er klar på at den har stor betydning.

– Dette arrangementet er en enestående sjanse til å gjøre folk flest enda mer bevisst på hva som produseres i Østfold, både i liten og stor skala, utdyper hun.

Les også: – Opplever ofte at folk ikke skjønner hva som ligger bak prestasjonene (Demokraten+)

Olav Lundanes og resten av de norske orienteringsutøverne skal kjempe om VM-medaljer på hjemmebane i 2019.

MEDALJEJAKT: Regjerende verdensmester Olav Lundanes skal kjempe om nye medaljer i VM på «hjemmebane». Mellom konkurransene kan han restituere seg med kvalitetsmat fra Østfold. FOTO: REMY STEINEGGER/NTB SCANPIX

Håper på ringvirkninger

Målet deres er nemlig at øvrige arrangementer i fylket, både små og store, skal følge o-VMs eksempel.

– Dette bidrar til økt verdiskapning, så vi håper at flere skal kunne ta i bruk det samme konseptet. Erfaringene vi gjør oss nå kan tilpasses og skaleres til festivaler, konserter eller idrettsarrangementer med både færre og flere deltakere og publikum, sier Andreassen.

– Det er ingen grunn til at det skal serveres rask og usunn mat når vi har gode, lokal kvalitetsprodukter. Det krever imidlertid ressurser å tenke alternativt og jobbe aktivt med produsenter og produkter i fylket, basert på de tradisjoner vi har når det gjelder mat i et folkehelseperspektiv, legger hun til.

Les også: O-VM fra Østfold på skjermen i beste sendetid

I VINDEN: Arve J. Iversen ved Troll Salmon mener lokal mat er i tiden, og tror o-VM kan bidra til å synliggjøre Østfold som matfylke.

I VINDEN: Arve J. Iversen ved Troll Salmon mener lokal mat er i tiden, og tror o-VM kan bidra til å synliggjøre Østfold som matfylke.

100 kilo laks

En annen Fredrikstad-basert leverandør som har fått innpass på VM-menyen er Troll Salmon, med tilhold i Engelsviken. Daglig leder Arve J. Iversen forteller at de skal levere 100 kilo røkt laks, som blant annet skal brukes i wraps.

– Det er moro at de setter et lokalt preg på det, og det kan også bidra til å gjøre ting litt mer kjent, selv om de fleste av leverandørene er ganske etablerte allerede, sier han.

Iversen påpeker samtidig at dette med bruk av lokale råvarer og kortreist mat er en økende trend i Norge, og er glad for at Østfold også er med på bølgen.

– Østfold er på mange måter et bra matfylke, og det finnes mange spennende både små og mellomstore produsenter ved siden av de gigantene man har hatt her lenge. Lokalmat er i tiden, og dette kan absolutt bidra til å gjøre Østfold tydeligere på det kartet, sier Troll Salmon-sjefen.

Les også: Norge stiller med elleve løpere i orienterings-VM i Østfold

Variabel egeninteresse

Men selv om produktene deres skal serveres under VM-festen, er det høyst tvilsomt om Iversen selv blir å finne på hovedarenaen i Spydeberg.

– Jeg har ingen interesse for orientering, og har vel ikke vært ute med kart og kompass i skogen siden ungdomsskolen. Men jeg er generelt veldig sportsinteressert – nesten sportsidiot – så jeg skal nok følge litt med på det som skjer, selv om jeg ikke kommer til å være ute i skog og mark, humrer han.

Lars Erik Ek, derimot, har planer om å få med seg verdenseliten i orientering på nært hold.

– Jeg har ingen personlig interesse, men jeg har en mor som holdt på med orientering da hun var ung. Hun sprang mye nede på Sørlandet, og var blant annet med i NM. Det blir moro å være med og se, for jeg må jo få med meg litt av det som skal skje ute i Østfold-skogene til uka, avslutter han.

Les også: FSK tok en kakefest for gulljentene (Demokraten+)

EGGEKNUSER: Ved familiebedriften Ek Gårdskjøkken i Onsøy knekkes det hver uke rundt 60.000 egg til ferdigdesserter og eggmasse, som leveres til hoteller, restuaranter og konditorer, forteller Lars Erik Ek. Til uka skal de levere rundt 1.000 egg til vaflene under orienterings-VM i Østfold.

EGGEKNUSER: Ved familiebedriften Ek Gårdskjøkken i Onsøy knekkes det hver uke rundt 60.000 egg til ferdigdesserter og eggmasse, som leveres til hoteller, restuaranter og konditorer, forteller Lars Erik Ek. Til uka skal de levere rundt 1.000 egg til vaflene under orienterings-VM i Østfold.

Mer fra Dagsavisen