Nyheter

– Taube gjør oss glad

– «Flyg ut mina visor och gör en god människa glad!» Vakkert, ikke sant?

Hvem: Hege Elisabeth Klevås Johannessen (46)
Hva: Artist, sanger og styremedlem i Tre Om Taube DA
Aktuell: I gang med den 22. sesongen av Taube-forestillinger på Engelsviken Brygge.

I 1998 fikk Hege K. Johannessen en telefon fra Kåre Arnesen, han ville høre hennes synspunkter om å sette opp en Taube-forestilling på Engelsviken Brygge. Det hadde du?

– Ja, en god idé synes jeg. Kåre manglet en sanger til oppsetningen og når han spurte om jeg ville bli med sa jeg umiddelbart ja til det også.

Hvorfor denne fascinasjonen for Taube sine viser?

– Forfatteren, visedikteren og trubaduren Evert har skrevet tekster som er tett på og nær oss mennesker. Tekster som er like aktuelle i dag, med sterke følelser beskriver han hvordan livet virkelig er. Spesielt én setning fra Taubes poesi dukker ofte opp i mitt hode: «Flyg ut mina visor och gör en god människa glad!» Vakkert, ikke sant?

Dere spiller hver sommer for fulle hus, i år med forestillingen ¡CABALLERO! Kan vi forvente natur-, folke- og sjømannsskildringer i Taubes ånd helt til 2040 – 150 års jubileet for trubadurens fødsel?

– Hehe, da må vi først se om vi kommer opp den bratte trappa her i Engelsviken. Vi planlegger nok ikke så langt fram. Men det skal ikke stå på inspirasjon, og visemateriale har vi nok av. Evert skrev mellom 150 og 200 tekster.

Føler dere at det ligger en forpliktelse i forhold til at fremføring og arrangement framstår slik både Evert og sønnen Sven-Bertil har tolket poesien?

– Nei, vi er nok mye «løsere i snippen» enn våre svenske venner. Vi tør å utfordre og ser heller på hvilke bilder han tegner opp. Taubes musikk er enkel å leke med.

LES OGSÅ: P-sjefen røper: Har fått én parkeringsbot i Fredrikstad

Hva synger Hege Elisabeth i dusjen?

– Godt spørsmål, jeg må nok innrømme at det også blir en Taube-strofe på badet. Jeg er glad i viser og tenker hver dag at jeg har verdens beste «sommerjobb».

Du og familien bor og «sommerjobber» i Engelsviken. Når dere skal koble av, går turen til Evert Taubes fødested Göteborg?

– Ja, det hender faktisk rett som det er. Med forestillinger fra tirsdag til lørdag i juli og august må vi utnytte «inneklemte» fridager og da er Göteborg et perfekt rekreasjonsmål.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Som ungdom leste jeg boka «Villa Europa» av Ketil Bjørnstad. Skille mellom kvinne og mann, med menneskeskjebner som velger å gå ulike veier i livet, er en slektsromanen som gjorde inntrykk. En bok jeg gjerne leser igjen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når barna mine har det fint og livet er på det jevne. Jeg elsker hverdagene når vi alle samles rundt middagsbordet.

Hvem var din barndomshelt?

– Uten tvil min bestefar. For 14 år siden overtok jeg huset hans her i Engelsviken, noe som hver dag vekker gode barndomsminner. Bestefar var raus og snill. Vi hadde mange gode samtaler. Som tidligere hvalskytter hadde han mye å fortelle. I tillegg var han opptatt av at jeg skulle vise mine standpunkter. Helt til det siste minnet han meg på at jeg måtte stemme Nei til storkommune, selv om jeg fortalte at «toget har gått» for den kampsaken.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan nok skravle litt for mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Litt ekstra god mat og noe godt i glasset sammen med venner og familie.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Pride-demonstrasjon. Likeverd i kjærligheten er en viktig kampsak. Det handler om menneskerettigheter i en verden hvor det fortsatt blir fremsatt trusler og vold mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Er det noe du angrer på?

– Det heter seg at man aldri skal angre på noe, det motto lever jeg etter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Gro Harlem Brundtland. Som Norges første kvinnelige statsminister og den første kvinnelige lederen i Arbeiderpartiet har jeg stor respekt for hva hun har oppnådd. En tøff dame som virkelig kunne sine saker. En myndig og bestemt Gro ga resultater.

Nyeste fra Dagsavisen.no: