P-sjefen røper: Har fått én parkeringsbot i Fredrikstad

Kritikken hagler mot p-sjefen. – Jeg tåler en støyt.

Hvem: Frode Samuelsen (56).
Hva: Virksomhetsleder Parkering og transport i Fredrikstad kommune.
Aktuell: Rekordbøtelegging under årets Fredrikstad Cup og private turer til Drammen for å lære mer om parkering og avfallshåndtering i bysentrum.

200 bilførere ble bøtelagt under Fredrikstad Cup, mot 120 i fjor. Kritikken hagler mot etaten og ikke minst p-sjefen selv. Må man være litt hardhudet i din bransje?

– Ja, jeg tåler nok en støyt. Samtidig er jeg overbevist om viktigheten av at mine trafikkbetjenter er sikre i sin rolle, er godt utdanna, trygge på oppgaven og har kompetanse på behandling av mennesker. Som leder er det ekstremt viktig at jeg er trygg på regelverket.

LES OGSÅ: 200 fikk bot på håndballfest (Demokraten+)

Forstår du at motorvognførere kan bli forbanna når det ligger en gul lapp på frontruta eller festet til motorsykkelstyret?

– Det er sikkert noen som tror at vi har som mål å ta flest mulige «parkeringssyndere», slik er det selvfølgelig ikke. Når det gjelder saken rundt bøtelegging av biler ved Fredrikstad Cup ønsker ikke vi å straffe foreldre og familie som skal på håndballfest for å se sine barn utfolde seg. Vi skal ta vare på trafikksikkerheten og sikre framkommelighet for byens borgere. Rutinen er at vi forsøker å komme i kontakt med motorvognføreren, lykkes vi ikke med det må vi gebyrlegge. De fleste som har fått en feilparkert, og ukjent, bil i oppkjørselen forstår at det må skje en reaksjon.

Når vi tar kontakt er det ofte kritikk som kommer fram. Hvordan opplever du dette?

– Etter 30 år som yrkesoffiser i hæren har medietreningen i forsvaret vært god å ha med seg i jobben her i Fredrikstad. Jeg har alltid som mål å være åpen og ærlig – det nytter ikke å prøve seg med noen «hvite løgner».

LES OGSÅ: Ingen bøter på Foten vinterstid (Demokraten+)

Har du selv blitt ilagt parkeringsgebyr i Fredrikstad?

– Hehe ja, men det var for over sju år siden. Før jeg begynte som parkeringssjef. Jeg fikk en parkeringsbot i Plankestredet fordi jeg ikke hadde registrert at det er soneparkering i sentrum. Da lærte jeg det – og som mange andre: «Jeg skulle bare».

Det nærmer seg ferietid. Tar parkeringssjefen med seg familien på biltur og tester p-hus i Norge?

– Jeg har noen dedikerte oppgaver rundt arrangementet Tall Ships’ Races, deretter blir det ferie med familien. Jeg tror nok ikke det blir populært i heimen hvis far foreslår «parkeringssafari» i Norge som sommerens høydepunkt. Men når det er sagt har jeg faktisk tatt med kona på privat «parkerings-befaring» i Drammen. I utgangspunktet noe hun ikke ble mest begeistret over når planen ble kjent. Men det løste seg – hun gikk på shopping og jeg sjekket parkeringsforhold og avfallssystemer i Drammen sentrum.

LES OGSÅ: Vraket p-avtale med Samuelsen (Demokraten+)

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Uten tvil Tolkiens romanverk «Ringenes Herre» – rett og slett fascinerende. Akkurat nå ligger Jo Nesbøs siste spenningsbok «Kniv» på nattbordet. For øvrig er bøkene til coach Erik Bertrand Larssen blitt viktigere og viktigere for meg. Så lenge helsa er i orden er det mye du kan gjøre med hvordan du ser på dagen. Jeg velger å gjøre dagen min selv og alle kan skape sin egen hverdag.

Hvem var din barndomshelt?

– Kort og godt: Min far.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er at jeg lett blir veldig engasjert. Noe som gjør at andre vil oppleve meg som ekstremt utålmodig. Jeg vil at ting skal skje raskt og jeg forstår at det kan virke stressende på folk rundt meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det var et vanskelig spørsmål, fordi jeg aldri skeier ut. Jeg er glad i god mat og vin – men det kan vel ikke regnes som utskeielser?

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ingenting, jeg går ikke i demonstrasjonstog.

Er det noe du angrer på?

– Jeg er stort sett fornøyd med valgene jeg har gjort i livet. Men er det noe jeg ville ha endret på er det i overgangen mellom videregående skole og fortsatt utdanning – i dag hadde jeg lagt ambisjonsnivået litt høyere.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona mi, endelig hadde vi fått litt kvalitetstid sammen. Bare hun og jeg.