Nyheter

Snurrealistisk gallerisatsing

Den gamle bygningen til grafikeren Hermann Hebler har gjennomgått en omfattende oppussing, og fra fredag vil lokalene i Gamlebyen igjen huse en profilert Fredrikstad-kunstner. Da åpner Lars Ole Klavestad eget galleri.

Fantasifulle og fargerike akvareller i ulike størrelser, med rene og ryddige linjer. Det er hva publikum kan se frem til i Klavestads snurrealistiske univers.

En rød tråd

Det har gått 18 år siden han malte sine første akvareller som profesjonell kunstner, men reisen begynte lenge før det.

– Jeg vokste opp på Hunn like ved steinringene. Som barn var det et spennende sted å ferdes, og den første interessen for steinringene har faktisk formet det meste som har skjedd i livet mitt siden, forteller Klavestad. – Først via lek -med tegning og modellbygging av steinringene, deretter kom interessen for helleristninger. Ikke bare det arkeologiske fascinerte meg, men også den visuelle uttrykksformen med vekt på rene linjer og sirkler. Som landskapsarkitekt ved Fylkeskonservatoren jobber jeg med å bevare slike fornminner, og som kunstner henter jeg fortsatt mye inspirasjon fra steinringene og helleristninger.

Farger og «snurrealisme»

Både kunst og kunstner er lett å like. Det er noe befriende og upretensiøst ved begge. Fargespillet i bildene, båret frem av sirkulære figurer og snedige mønstre, gjør noe med den delen av hjernen som produserer endorfin.

Linjene i akvarellene er så sylskarpe at det er vanskelig å fatte at alt er malt med frihånd. Selv om Klavestad bruker abstrakte begreper som «likevekt» og «balanse» for å forklare tanken bak maleriene, forstår man likevel akkurat hva han mener.

– Bildene er fantasiprodukter og har alle et sirkulært preg, derfor valgte jeg å kalle stilarten «snurrealisme». Det var føltes faktisk ganske bra å gi formen til bildene mine en egen sjanger, smiler Klavestad.

– Utstillingen inneholder 55 bilder hvor ingen er vist tidligere. Hvert maleri står på egne ben og forteller sin historie uavhengig av de andre, selv om tematikken er lik.

– Hvilken kundegruppe skal utstillingen treffe?

– Det er egentlig ikke noen bestemt målgruppe for utstillingen. I løpet av de 18 årene jeg har holdt på har det aldri pekt seg ut en spesiell kundetype. Det er et bredt spekter av mennesker på kundelisten, forklarer Klavestad og fortsetter: – Jeg tror at det underfundige og fornøyelige med bildene gjør at de treffer så bredt. Ofte går gjestene fra bilde til bilde og humrer litt for seg selv.

Klavestad har gitt ut flere bøker, både alene og i samarbeidsprosjekter, og samtidig med galleriåpningen lanserer han sitt seneste verk: «Snurrealisme»

– Boken handler mye om inspirasjonskildene mine, hvordan prosessen foregår når man skaper kunst, og hvorfor bildene blir som de blir. Helleristninger, steinringene, og kunst i et arkeologisk perspektiv er også en stor del av innholdet.

Trygg gallerieier

– Det føltes veldig riktig å åpne eget galleri nå. Jeg har vært så heldig at bildene mine har solgt godt på tidligere utstillinger så jeg jeg tror det kommer til å ordne seg nå også, sier den ydmyke kunstneren.

– Hva med fruen, er hun like glad som deg over at mannen blir gallerieier?

– He he. Ja hele prosjektet har konas velsignelse.

Mer fra Dagsavisen