Nyheter

Populær karateleir for store og små

Det kommer krigslignende skrik fra Kongstenhallen lørdag formiddag. Skrikene kalles kiai. Barn, ungdom og voksne i hvite drakter med ulike fargede belter møter meg. Jeg føler jeg har blitt plassert midt i innspilingen til 80-talls klassikeren Karate Kid.

Denne helgen var det den årlige karateleiren som Norges shotokan forbund (NSF) arrangerer. Rundt 200 karateutøvere fra Norge og Europa var på plass i Fredrikstad for en intens helg med mye trening og morsomme sosiale aktiviteter. Internasjonalt høyt graderte senseier trente de ivrige deltakerne.

Over forventningene

Sigrid Engen, nestleder for Norges Shotokan forbund (NSF) er fornøyd med helgens karateleir.

- Det er vel sånn man sier hvert år, men i år har vært det beste året, smiler Sigrid Engen.

- Trening, så vel som de sosiale aktivitetene, har vært tipp topp, legger hun til.

Karateleiren i Fredrikstad er populær. Barna som deltar har delte meninger om det sosiale eller karaten er det beste med leiren.

- Beste med leiren er å lære mange nye kule teknikker, forklarer Mikkel Kolbeinsen (12)

- Det beste med leiren er grillfesten, forteller Yme Duenger (8)

- Jeg liker best å få trene karate, sier Ole Hanekamp (9). Kompisen Lage Skylsta Kvernebo (9) er enig.

Bruce Lee

En av senseiene som trente utøverne denne helgen var Richard Amos, født i England og bosatt i New York. Bruce Lee viser seg å være en viktig person i Richard Amos sin biografi. Som enhver unggutt på 70-tallet syntes også sensei Richard Amos Bruce Lee var tøffere enn tøffest. Etter dødsfallet til den kjente skuespilleren begynte Amos med karate.

- Jeg var ti år gammel i 1973, da han døde. Jeg var med i den første bølgen av Bruce Lee-boomen. Det var ren tilfeldighet at det ble karate, da det kun var denne stilarten av kampsport som fantes i hjembyen min i England, forklarer Richard Amos.

I Tyskland

Sigrid Engen startet med karate i 20 årene. Engen tok en pause, men fant tilbake til karate for et par år siden.

-Jeg begynte med karate i Tyskland i 20 årene da arbeidskollegaene mine drev med det. Jeg var på utkikk etter noe jeg kunne gjøre for å holde meg aktiv, og syntes det virket som noe greit å prøve, forteller Sigrid.

Trent av «karatekjendiser»

I pausene ble det tatt bilder med de kjente senseiene. De er godt kjent i karatemiljøet. De eneste som ikke virker særlig imponert er barna som er på leiren.

- Vi blir ellers trent av en med sort belte, så jeg bryr meg ikke så veldig, forteller Arthur Fougner-Ørnøi (9).

Det er store forskjeller mellom sort belte dan 1 og sort belte dan 6,7 og 8 som de internasjonale senseiene har. Sigrid Engen syntes det er veldig kult å ha muligheten til å bli trent av «karatekjendisene».

- Det er kjempespennende å kunne bli trent av senseiene. Disse gjør jo ikke noe annet hele dagen enn å perfeksjonere sin forståelse av karaten, og så kan vi bare høste fruktene av dette, forteller Sigrid.

Sport for alle

Karate ser ut til å være en sport som fascinerer og aktiviserer både barn, voksne og pensjonister. Richard Amos mener å ha funnet årsaken til at denne sporten treffer så mange aldergrupper.

- Hva enn du vil ha fra karate, gir karate deg det. Om du vil få ut sinne, gir karate deg det. Om du vil bli avslappet, gir karate deg det. Om du er skadet kan du legge til rette din karate slik at du likevel kan utføre kunsten, forklarer Amos.

- Du ødelegger ikke for et lag om du er mindre smidig, ikke like rask eller skadet. Du kan selv tilpasse trening slik at du får utført karate på den måten du ønsker, forteller Engen.

Kampsport blir tradisjonelt sett på som en «gutte-sport». På karateleieren denne helgen var det prosentuelt flere gutter og menn, enn jenter og kvinner. Sigrid Engen er en av kvinnene på leiren. Hun er også en av to kvinner på voksne partiet i Fredrikstad shotokan karate. Hun tror mangelen på kvinner handler om at ikke alle vet hva karate egentlig handler om.

- Mange jenter tenker at dette er en typisk kraftsport og guttesport. Jeg tror ikke de vet at dette handler om lære seg om å ta vare på seg selv både mentalt og fysisk, avslutter Sigrid Engen.

Foto: Line Ingwersen

Tekst: Line Ingwersen

Mer fra Dagsavisen