Nyheter

Sten på sten gir snø på Veum

Idag på St.Hans aften er det få som fabler om ski og snø. Men like fullt er drømmen om evig skiføre - også midt på Østfoldsommeren, nå nærmere virkelighet enn noen gang. Idealistene sover ikke som Tornerose på Veum Skiarena.

Om fem måneder kan du spenne på deg skiene på Veum.

Men når det er sagt så er uttrykkene:

«Roma ble ikke bygget på en dag» - og «T.T.T» = ting-tar-tid - historiens viktigste lærdom, sett med anleggsbransjens briller. Så også vel halvveis i suksesshistorien om Fredrikstad Skiarena. Som sakte men sikkert skrider frem i all sin skrud.

Dvs.: Brede skiløyper i fullt flomlys, like brede rulleskiløyper (6 meter) med silkeglatt asfalt, barneskiarena for skilek, hopp og sprett, kunstsnø-kanoner, strøm, vann og grøfter, diverse løype- og anleggsmaskiner, maskin-garasje - og til sist servicebygget. Som kronen på kransekaken.

I den grad man kan snakke om hodepine eller dårlig nattesøvn for skigründerne i FSK, så er den nå begrenset til finansiering av en ny løype- og spormaskin - pluss fullføringen av servicebygget. Som skal inneholde garderober, dusj, kafè og tidtagerbu.

Siste finish før ferien blir denne ukens planering og såing av skogsgress, som skal skjule de fleste sår i naturen. Halvannet år med anleggsmaskiner går ikke helt sporløst hen.

Hva gjenstår nå?

– Vi foretok en oppdatert evaluering nå i våres - og bestemte oss for å utvide hele løypetraseen til seks meters bredde. Like godt først som sist, beretter primus motor Per Stenseth.

Skøyting eller fristil er kommet for å bli i modern langrenne. Det krever bredere løyper enn med «bare» to klassiske spor. Slik at fristilsløpere og folk i klassiske løyper kan holde på samtidig. Dermed er seks meter bredde et «must». Med dertil hørende grøfter.

Den omfattende «dikingen» rundt hele løypa er oftest den biten som blir mest undervurdert og underkalkulert. Men om en uke er alle grøfter gravet.

Når kommer rulleski-asfalten?

Om noe annet er uforutsett og undervurdert,så er det ofte tiden det tar for jord, grus, pukk og fyllmasser å synke sammen og «sette seg». En annen detalj:

For å hindre at unger på akebrett skal rusje inn i skiløypene, har maskinfører-trioen også bygget jordvoller og «bufferter» som sikrings-tiltak.

– Alt medregnet starter asfalteringen først sommeren 2019 - om et år m.a.o. Da har vi en fullverdig skivinter med full kapasitet på kunstsnø-produksjonen bak oss, fortsetter FSK-veteran og arkitekt Stenseth.

- Men uten enorm dugnad, penger fra tippemidler, fylke, Fredrikstad kommune, private gaver - og ikke minst næringslivet, hadde vi aldri kommet imål!

Fremst blant alle idealister og sponsorer står Roar Evardsen - med det klingende mellomnavnet Sten! Som har stått oss last og brast - og bygget sten-på-sten.

Sluttsummen hva blir den?

Når vi skriver 2022 og kan snu oss tilbake - hva koster hele kalaset alt medregnet?

– Nærmere 20 enn dagens 12-14 millioner vil jeg tippe. Husk også at dugnad og private gaver ikke er medregnet, spår Per «Blodsliter» som også var første løper da han som 16-åring for femti år siden fullførte det aller første «Blodslitet».

For egen regning kan vi legge til at det har vært nok av småsten i maskineriet før helårs ski-anlegget på Veum fikk det definitive «go» i selveste Skiklubben. Der skiidreten for bare 10 år siden - paradoksalt nok - var døende i Fredrikstad og omegns eneste ski-klubb! Den katastrofen er nå definitivt død og begravet.

En snø- og solskinnshistorie i det (nesten) snøløse Østfold er det vitterlig - at fra og med neste år kan du og jeg og hvem-som-helst - gå på ski året rundt på Veum. Fem måneder på snø - syv måneder på rulleski. Også takket være super-pensjonistene Julle, Nils og Kent som samlet investerer en million i dugnad i året, bare de tre.

70-åringene har funnet det mer meningsfylt å bygge voller og løyper på Veum - enn å mate gakk-gakker fra Vollane...

Mer fra Dagsavisen