Nyheter

Fikk 12 års fengsel etter heroinbeslag

En mann fra Tyskland er dømt til 12 års fengsel, etter at han ble stanset på Svinesund med det som skulle vise seg å være landets nest største heroinbeslag i 2017.

Heroinen lå i tolv harde pakker som var vakuumpakket og emballert i plastposer med strømper utenpå. Pakkene ble funnet i et hulrom under bilens forseter. Her fra et annet beslag, også det på Svinesund, hvor tollerne blant annet fant 12 kilo heroin – det største beslaget av sitt slag i fjor.

Til sammen fant tollerne 10 kilo heroin og én kilo kokain i kjøretøyet hans.

Mannen ble stanset i en rutinekontroll på Svinesund en søndagsmorgen i fjor sommer, etter å ha krysset riksgrensen på E6.

Da han først ble stanset forklarte mannen i 60-årene at han skulle besøke en kusine i Oslo. Tollerne fattet derimot mistanke og undersøkte bilen nærmere.

Det tok ikke lang tid før en narkotikahund markerte på midtkonsollen. Etter nærmere undersøkelse ble det oppdaget en låsemekanisme på en plate foran et hulrom under forsetene. Der lå narkotikaen gjemt.

Ikke første gang

Mannens DNA ble funnet på plastemballasjen som holdt pakkene med narkotika. Dette forklarte han med at posene ble brukt under en pengetransport seks til sju måneder i forveien. Han var nemlig fast engasjert som pengekurer for noen albanere i Tyskland. Dommerne i Halden tingrett trodde derimot ikke på denne forklaringen.

– Det er helt usannsynlig at det er de samme posene som var med på denne transporten som de posene tiltalte angivelig tok på i januar eller februar 2017. Retten legger til grunn at posene fungerte som engangsposer som ble kastet etter hver tur, står det i dommen.

– Tiltalte anses som en ren kurer som har handlet ut fra profitthensyn, konkluderes det videre.

Høy gateverdi

Heroin er et av de dyreste narkotikaene som finnes. Beslaget på 10 kilo har en potensiell gateverdi på rundt 20 millioner kroner, men i dette tilfellet var styrkegraden på kun 11 prosent i snitt. Det er å regne som svakt.

På en annen side hadde kokainet som ble beslaglagt en svært høy styrkegrad, over 70 prosent i snitt.

Antall heroinbeslag har økt hvert år siden 2014 for Tollvesenet. Fjorårets 59 var ny rekord.

LES OGSÅ: Nytt rekordår for Svinesund-tollerne - Halvparten av de største beslagene i Norge i 2017 ble gjort i Østfold