Nyheter

Innovasjons-studentene Anna og Lise mener Gamlebyen må få bydelsleder!

Høgskolestudentene Lise Aastorp Ulriksen (24) og Anna Skram Eikrem (22) har satt seg hårete mål på sin avsluttende bacheloroppgave i studiet Innovasjon og prosjektledelse: Få alle grupperinger i Gamlebyen til å snakke sammen og løfte bydelen ut av skyggen!

På bachelorstudiet får studentene innføring i hvordan man jobber kreativt, skaper en kultur for nytenkning og leder prosesser fra gode ideer til ferdige tjenester eller produkter. Det er denne nyvunne kunnskapen Lise Ulriksen og Anna Eikrem håper skal skape mer liv i Gamlebyen og gjøre bydelen attraktiv for nye målgrupper.

– Det har vært skrevet og sagt mye om Gamlebyen. Ofte ender det opp i en negativ spiral. De siste årene har flere butikker gått konkurs eller har flyttet ut av Gamlebyen og inn til sentrum. Utviklingen i Fredrikstad sentrum står i fokus, men Gamlebyen blir stående i skyggen. Hvorfor skjer dette? Hva kan vi gjøre for å endre denne økende trenden? spør studentene.

Inviterer til «søkekonferanse»

– Oppdraget har vi fått av Visit Fredrikstad & Hvaler og vi tror vår nye arbeidsmetode er løsningen. Etter å ha gjennomført 42 intervjuer har vi nå dannet oss et solid inntrykk av utfordringene som Gamlebyen har. I dag inviterer vi alle aktørene til en søkekonferanse på Teglhuset for å samle seg om en felles visjon og fastsette konkrete mål.

Festningsby i skyggen

Studentene Ulriksen og Eikrem så tidlig i prosessen at Nord-Europas best bevarte festningsby har kommet i skyggen av den positive sentrumsutviklingen på vestsiden av elva.

– Det utdeles pris etter pris på attraktivitet og årets bysentrum til Fredrikstad. Dette er vi alle stolte av, men det er ingen hemmelighet at Gamlebyen har en stor innvirkning på disse gjeve titlene. Det er Gamlebyen som lokker turistene hit, ikke sentrumskjernen. Mennesker fra hele verden oppsøker historiske byer med sjarm og kultur, og Gamlebyens levende uttrykk gjør den helt unik, poengterer begge.

– En av de første vi snakket med i prosjektet var sentrumsleder Line Jeppesen, og hun er klar i sin tale; «Fredrikstad sentrum har fått et kraftig løft, men selvfølgelig er det Gamlebyen de fleste tilreisende først og fremst ønsker å besøke!»

Hauser opp negativitet

I intervjurunden fikk bachelorstudentene mange bekreftelser og noen aha-opplevelser.

– Alle sentrale aktører vi har snakket med ønsker økt aktivitet i Gamlebyen. Et gjennomgående tema er også at negative saker ofte kommer ut av sine proporsjoner. En liten ting blir ofte hauset opp til et mye større problem enn det egentlig er.

– Selvfølgelig er det noen som har valgt å fokusere på parkeringsutfordringene, men vi tror at økt aktivitet skaper mer besøk og dermed økt omsetning. Vi må sammen tenke nytt og være positive for å lykkes!

Ansett bydelsleder

– Det mange ønsker seg er en samlende leder for Gamlebyen. En leder som våger å fronte nye ideer, være bindeleddet mellom ulike interessegrupper, samarbeide med sentrumsleder og kommune, er objektiv og tør å teste ut nye ideer.

Potensiale som studentby

Lise Aastorp Ulriksen er fra Kjølbergskogen og Anna Skram Eikrem fra Sykkylven i Møre og Romsdal. Selv om Lise føler hun har sterke bånd til Gamlebyen, med en bestefar som har snekret mye rundt i ulike hus i festningsbyen, er begge enige om at det er en fordel å komme utenfra når man skal se samarbeid og muligheter for utvikling.

– Som studenter i Fredrikstad registrerer vi jo at byen er langt fra å kunne kalle seg en studentby. Med over 2 000 studenter burde tilbudet ha vært større enn en student-kro og mulighet for kjøp av kinobilletter. Vi tror mange studenter ønsker flere aktivitetstilbud og her er mulighetene mange for Gamlebyen.

– Med noen senere avganger på ferga og pakking av ulike tilbud i det gamle fengselet tror vi bydelen vil oppleve økt aktivitet gjennom hele uka – fergeleie på Kråkerøy ligger jo kun noen meter fra studentboligene! Om noen år kan Gamlebyen bli Fredrikstads svar på Grünerløkka, det er vi overbevist om.

Brisbane og Fredrikstad

Anna Skram Eikrem og Lise Aastorp Ulriksen har jobbet med prosjektet de har kalt Ø.S.T( Øssia samvær & trivsel) i tre måneder. Inspirasjon til arbeidet har de tatt med seg fra et seks måneders studieopphold i Brisbane.

Hovedstaden i den australske delstaten Queensland har faktisk mange likheter med Fredrikstad mener studentene, med elva og fergene som sentrale elementer i byutviklingen. Selv om innbyggertallet avviker med over 1,9 millioner beboere.

– Det viktigste for oss når vi nå snart avslutter studiene er at prosjektet blir videreført. Det er lett å bli knyttet til Gamlebyen, smiler sunnmøringen Anna Eikrem.

Maya Nielsen; – Studentene har gjort en kjempejobb!

Lise og Anna er utrolig dedikerte og engasjerte, og har så langt gjort en kjempejobb! skryter daglig leder Maya Nielsen i Visit Fredrikstad & Hvaler.

– Det er Visit Fredrikstad & Hvaler som er oppdragsgiver for dette bachelorprosjektet?

– Ja, vi har samarbeidet med HIØ i mange år. Vi etablerte i fjor Fredrikstad Living Lab i Gamlebyen sammen med HIØ og Forsvarsbygg, og studentprosjektene jobber der sammen med næring og fagfolk.

– Har det kommet fram momenter som er overraskende?

– Nei, egentlig ikke. Men jeg har inntrykk av at studentene vekker tillit hos aktørene, og får frem svar og innspill som er mer nyanserte enn vi har sett tidligere.

– Det satses på søkekonferansen. Hva forventer du skal komme ut av dette møtet?

– Jeg forventer gode diskusjoner, og konkrete visjoner og forslag til fremdrift og aktiviteter.

– Tror du en del av løsningen for å løfte festningsbyen er å ansette en Gamlebyen-leder?

– Det er for tidlig å si, vi får se hva som blir konklusjonen av denne konferansen og av øvrige prosjekter og planer som arbeider med organisering.

Mer fra Dagsavisen