Nyheter

Roy med bok om livets opp- og nedturer!

– Jeg skulle gjerne vært 30 år igjen, men med samme livserfaring som jeg har nå, smiler Roy «Atom» Andersen. Kremmeren og tivolikongen er godt i gang med sitt nyeste prosjekt. Boka om opp- og nedturene de siste 40 åra!

Greåker-patrioten Roy Andersen(60) har drevet med mye - det meste vil nok noen si - men tekstiltrykk og brodering, steinlegging og tivolidrift er virksomheter han alltid holder i gang. Innerst i produksjonslokalet på Rolvsøy har Roy rigget kontoret sitt, det er viktig med kort vei ned i produksjonen mener han. Nærhet til alle oppdrag har blitt hans varemerke og det er uvanlig at kremmeren blir sittende lenge i ro. Nå lener han seg tilbake i stolen, kikker ut på Glomma og forteller at bokprosjektet er godt i gang, men ønsker ikke å røpe hvem som bistår i skrivearbeidet.

– Boka skal utgis i slutten av året. Det er nok mange som er redde for hva som vil komme. Det viktigste med boka er at alle skal få vite hvor mye jeg har slitt i perioder, og ikke minst hvordan bankvesenet har bidratt til flere av mine nedturer. Jeg har blitt både avlytta og hatt økokrim på besøk, men folka i skattevesenet og på ligningskontoret har jeg faktisk hatt et godt forhold til – flere av dem har vært hjelpsomme. Brød og sirkus er jo meg, så vi må jo spe på med noen morsomme historier i boka også.

Gjør ikke forskjell på folk

Når Demokraten spør kremmerkongen om hvordan han tror folk oppfatter Roy «Atom», gliser han bredt.

– Mange mener nok at jeg har hatt kontakt med «den gærne sia», men jeg har aldri gjort forskjell på folk og har alltid behandla alle likt. For meg er en lasaron like viktig som en direktør, og jeg snakker like godt med begge. Det har nok resultert i at jeg har mange venner og få uvenner.

Mange i jobb

Det er en anselig mengde ansatte som blir sysselsatt i virksomhetene til Roy Andersen. I tekstiltrykkeriet jobber det åtte personer, steinleggerfirmaet har tre på lønningslista og flere titalls sesongarbeidere er i gang når tivoliet snart ruller på veien.

– Det er flere som har vært ansatt hos meg i mange år, så det kan vel ente væra så ille gæli? Jeg har hjulpet mange i jobb og flere som har hatt «en litt skjev kurs» har fått rettet opp sine liv. For meg er det viktig at gutta har det godt!

Engasjert i det meste

Du skal henge med i svingene når Roy «Sjokkpris» har ladet snakketøyet. Innimellom praten om framdriften i bokprosjektet, hans mål om å komme tilbake som artistformidler innen 2019, 35 kjøretøy som nå skal klargjøres før tivolisesongen sveives i gang og investeringen i ti nye broderingsmaskiner, rekker han også på under en time å sveipe innom husprosjektet på Hvaler og litt politikk.

– Jeg er i ferd med å flytte til Hvaler, må jo begynne å roe meg litt jeg også. Har du hørt det nye som planlegges rundt dieselavgifta? Tar jo helt av dette, FrP og Høyre har blitt våre nye avgifts-partier! Ellers er jeg bekymret for eldreomsorgen i Norge, her må det tas noen grep.

Hadde flyttet til Australia

Hvis Roy Andersen hadde vært 30 år yngre, og visst det han vet i dag, hadde han emigrert til Australia og startet opp virksomheter der borte mener han. Men innser at den planen ikke lar seg gjennomføre og bruker heller «fritiden» til å få ferdig mellom 250 og 300 sider til boka om sitt liv.

En ting kan han i alle fall love; – Jeg skal holde meg til sannheten!

tomm@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen