Nyheter

40 år med «elgene»: - En glad livsreise

– Jeg kan komme hjem sliten, trøtt og lei etter jobben. Men når kvelden er over med elgpatruljen er jeg like spretten og blid!

Slik lot han ordene falle, Finn Erik Johannessen (66) da byens og kanskje landets mest omtalte speidergruppe i moderne tid feiret sitt 40-års jubileum med brask og bram lørdag.

– En glad livsreise

Sammen med makker Per Olav Gretland (65) har Johannessen ledet speidergruppa for mennesker med bistandsbehov hver bidige torsdag i hver eneste uke tilbake til 1977.

– Jeg vil si det har vært en glad livsreise. Vi har hatt utallige morsomme opplevelser sammen med denne fantastiske gjengen, forteller Per Olav Gretland og sikter til blant annet reisene «elgene» har hatt til Kanariøyene, til Henningsvær - og til det mye omtalte konge-møtet hvor Harald V fikk overrakt elgpatruljens spesielle fuglekasse.

– Den er bare til deg asså, og ente te ho Sonja! fikk monarken formant av en av de 11 elgene fra Kjølberg i Borge under overrekkelsen.

Hyllet som helter

At to frivillige, ubetalte ledere – som ei heller er fedre til mennesker med bistandsbehov selv – har øst rikelig av sin tid for andre i sammenhengende i 40 år, ble vektlagt av både varaordfører Kari Agerup og de mange Speiderforbundet-lederne som var invitert til festen.

- Selv om det har vært Finn Erik og jeg som har stått i spissen for patruljen har vi jo flere ledere med oss. Dét er viktig å få fram, sier den beskjedne initiativtakeren og læreren som i året 1977 var kollega med Finn Erik Johannesen ved Bratlia skole.

– På den tida fantes det knapt fritidstilbud for de funksjonshemmede. Dette ville Finn Erik - som den gang var troppsleder i metodistspeiderne - gjøre noe med. Gjennom Bratlia-rektor Per Sanne sendte vi ut en invitasjon til alle som kunne tenke seg å være med i en tilrettelagt speiderpatrulje. Responsen var stor! minnes Gretland som i likhet med kameraten Finn Erik Johannessen ikke har planer om å pensjonere seg fra de 11 «elgene» i Elgpatruljen på mange år ennå.

– Elg-stammen er nesten like stabil som - elg-sjefene, sies det?

– Ja, vi har to gutter som har vært med starten av; Sverre Øyvind Johansen og Vidar Hansen, mens Morten Helgesen og Tore Arnesen begge har vært med i nesten 40 år. Så har vi mange andre som har vært her i flere tiår. Enestående, ikke sant? smiler radarparet Gretland og Johannessen.

Mer fra Dagsavisen