Nyheter

Snart vil det bli forbudt å sende ballonger i lufta

Snart vil det være forbudt å sende ballonger opp i lufta for et hvert arrangement som avholdes på kommunal grunn.

Det har Bystyret bestemt. Mot bare to Frp-stemmer ga byens øverste politiske organ torsdag full tilslutning til varaordfører Kari Agerups (Ap) interpellasjon om ballongutslipps-forbud på tomter og eiendommer tilhørende Fredrikstad kommune.

Lærte av Ullevål og Akerøya

–Mikroplast-forurensingen har gått så langt at nedgangen i fiske- og sjøfuglbestanden nå er svært merkbar over hele kloden. Dette fordi mikroplasten feiltolkes som plankton hvilket fører til lidelse og død for livet i havet, påpekte Agerup og trakk fram dette lokale eksemplet på plastutbredelsen:

– Ballonger viser seg å være en av den marine forsøplingens største bidragsytere. Innenfor en 100 meters strekning langs en strand på Akerøya fant Oslofjordens Friluftsråd hele 600 ballongrester under en opprydding for en tid tilbake. Nå må noe gjøres, oppfordret varaordføreren hvoretter samtlige bystyrepolitikere med unntak av to Frp-representanter sluttet seg til forslaget om ballongslipp-forbud.

Ballonger på stands

Frps Anita J. Vik var blant de som ikke støttet utspillet:

– I praksis snakker vi kanskje om bare ett ballongslipp i forbindelse med store arrangementer i Fredrikstad i året. Jeg kan ikke se at dette er noe stort problem, uttalte Vik og understreket:

– Jeg kan ihvertfall forsikre Bystyret om at vi i Frp - uansett hva de andre partiene kommer til å gjøre - vil å fortsette å dele ut ballonger når vi står på stands i valgkampen. Da vet dere det.

– Må begynne et sted

Kari Agerup ga overfor Demokraten etter bystyremøtet uttrykk for stor tilfredshet med oppslutningen hun fikk:

– Uansett om dette bare er et lite tiltak så må vi begynne et sted. Vi vet jo alle at vi nå står overfor en svært dramatisk utvikling hva gjelder livet i havet. Dette må vi ta inn over oss. Og det er jeg glad Bystyret gjør, sier varaordføreren.

– Hva med 17. mai - ballongens høytidsdag?

– Vi har ikke vedtatt et forbud som omfatter enkeltpersoners ballongslipp på 17. mai eller andre dager. Men vi håper jo Bystyrets vedtak er med på å sende signaler til alle - også de som ikke berøres direkte av denne beslutningen. Å sende en ballong opp er det samme som å kaste den på gata eller på havet, påminner Agerup.

– I Skien og Porsgrunn er det på 17. mai innført ballongforbud - vil Fredrikstad få et tilsvarende forbud tror du?

– I Skien og Porsgrunn er tilnærmingen en litt annen; deres mål er å få slutt på selgervirksomheten 17. mai. Men likefullt; jeg håper på sikt vi kan bygge ut vedtaket i Bystyret til noe mer, sier vararordføreren til Demokraten.

Handlingsplan

Også Camilla Eidsvold, SVs gruppeleder, fikk bred bystyre-respons på sin interpellasjon om å redusere forbruket av ikke-nedbrytbar plast i Fredrikstad kommune. Det være seg i barnehager, på skoler, i eldreinstitusjoner osv.

Plastforsøplings-sakene blir nå en del av en kommende handlingsplan som skal utarbeides av kommunens miljøavdeling.

Mer fra Dagsavisen