Nyheter

Når andre sover, jobber Alec med å oppnå drømmene – nå vil han revolusjonere markedet med diamanter

Med flere feilskjær og feilinvesteringer i bagasjen er den unge gründeren Alec Poruba (23) klokkerklar på én ting: Han skal til topps. Nå selger han diamantringer.

Allerede som 18-åring flyttet han til Oslo for å studere økonomiske fag ved Handelshøyskolen BI. Like etter åpnet han sin første nettside. Han starter intervjuet med å fortelle om de feilslåtte investeringene, om de gangen han droppet ut av handelshøyskolen BI uten å si ifra til noen og om de tøffe tidene som gründer. Han gir ikke opp.

– Samfunnet forventer at man skal ta seg en utdanning og satse på å få en trygg jobb. Det jeg gjør er det ikke så mange som får til og det er risikofylt business.

— Dyrest og best til billigst pris

Han åpnet så en nettside ved navn Rutger, og skulle spesialisere seg inne diamantringer. Poruba måtte legge ned etterhvert, men etter at han reåpnet for kort tid siden har diamantring-salget «gått etter planen» og i en forretningsmodell det ikke finnes så mye av i Norge.

– Vi er unge mennesker som kan dataverdenen og vinner mye på det i forhold til konkurrentene våre. Vi lager ringene i det vi får bestillingen og på 48 timer er de klare. Det gjør at vi ikke har utgifter til lokale og ansatte, forteller han.

Bak produseringen er en av verdens største diamantprodusenter i USA. Seks måneder med forhandlinger måtte til før blekket var på papiret. Det gjør at Poruba har et godt produkt når 1+1 skal regnes ut for forbrukerne.

– Vi merket fort at folk her i Norge er kresne; de skal ha det dyreste og beste til den billigste prisen. Markedet øker sine salg, og det er fordi befolkningen øker. Så lenge folk forlover seg eller gifter seg, så fortsetter jeg og selge, smiler han.

De skal kunne stole på oss

Nå skal Poruba med sitt lederskap i diamantring-nettsiden Rutger bryte inn i markedet og være den ledende nettbutikken.

– Vi sjekker alltid konkurrentene våre, og vi driver med noe som bryter opp markedet fordi vi har et bedre produkt til en billigere pris. Vi kommer til å «røre om», sier han selvsikkert.

Han legger til med både innpust og utpust.

– Folk handler mer på nettet, sånn er det nå. Vi prøver å snu vanene om å dra til butikken og kjøpe ringer. Vi skal få kundene til å klare å kjøpe det på nett, og derfor gir vi én måned fornøydgaranti. De skal kunne stole på oss, sier en stolt 23-åring.

Nye innfallsvinkler

Underveis i intervjuet legger vi merke til hans enestående tankegang på hvordan en gründer skal fremstå. Poruba kunne aldri jobbet for noen andre enn seg selv.

– Endel av de menneskene som lykkes er de som ikke klarer å leve uten å være en gründer. Jeg ville aldri skaffet meg en annen jobb, absolutt ikke. Det er ikke fordi det er galt, men da jeg gikk på BI så så jeg ting fra et annet perspektiv. Dette er en 24-timersjobb.

Tiden på skolen før han droppet ut ga han nye innfallsvinkler på omgivelsene rundt ham selv.

– Jeg så på mange måter strukturen i samfunnet; du kan enten være en produsent eller en forbruker. Jeg bestemte meg for å være en produsent. Denne jobben er en «berg og dalbane». I begynnelsen har man troen på det, men så faller det kanskje litt, legger han til.

Selvom Fredrikstad-gutten gjør ting han elsker, kan det være slitsomt, skal vi tro ham selv.

– Du må svare på eposter sent på kvelden og du må jobbe under i tøffe tidene når du er lei deg, men sånn er det. Jobber du ikke, så tenker du på det, sier Poruba.

Selvdyrke seg selv

23-åringen fra Cicignon har den indre motivasjonen til å lykkes, men hvor lenge holder det?

– Du vet, motivasjon er som bensin. Du må fylle det opp ofte, eller så kjører ikke bilen. Sånn er det her også. Jeg har bevisst lagt fra meg ting som trekker meg ned; det kan gjelde venner eller lese en bok enn å se på TV, sier diamant-Poruba.

Alec Poruba erkjenner at ting kan være vanskelig, selvom man er klar over at man aldri skal gi opp. Han bruker solide enere innen gründerbransjen som forbilder og som den nevnte «bensinen».

– Jeg er den typen som klistrer opp bilder på veggen og ser på det hver kveld før jeg legger meg. Jeg ser på de, og føler den følelsen av å klare ting. Jeg drømmer og ser på sitater.

Han bruker ordet «virtuelle mentorer» hyppig og det er tydelig at det som skal til for å lykkes. Tony Robbins, Petter Stordalen og andre navn blir nevnt.

– Han har lært meg veldig mye om menneskers psykologi, og det å reprogrammere hjernen til å gjøre noe som er vanskelig. Det handler om å selvdyrke deg selv, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen