Nyheter

Nå er det høytid for «kakekællær»

Alle har et forhold til kakemenn – eller «kakekællær» som det heter lokalt. De selges fortsatt om noen trodde noe annet. Fasvo er et av stedene du kan få kjøpt den tradisjonelle julebaksten. Populær blant både store og små.

Julen er rett rundt hjørnet med alt det medfører. Fasvo bakeri på Mosseveien er i full gang med julebaksten. Det blir solgt alt fra kakemenn, pepperkaker, sjokolade, marsipan og kransekake.

– Vi har mange kunder hver eneste dag og det virker som de er fornøyd med baksten siden de kommer tilbake, sier avdelingsleder Reidun Foss.

Fasvo holdt til på Ørebekk i 16-17 år før de flyttet til nye lokaler ved Værstebrua. Der går det unna med både julebakst og et stort og variert utvalg julemat i innspurten fram mot høytiden.

For de – som av eller annen uforklarlig grunn – ikke har kjennskap til «kakekællær», her kommer litt historikk:

Kakemenn - eller kagemann - er en tradisjonell julekake spesielt i den sørlige delen av Norge. Den inneholder hvetemel, margarin, smør, melk, hornsalt, sukker, men oppskriften varierer litt innenfor enkelte familietradisjoner.

Kakemann pleier å pyntes med konditorfarge og sukker, men også sjokolade blir brukt. I store deler av landet, spesielt på vestlandet, er navnet Julemann benyttet om kakene.

Mer fra Dagsavisen