Nyheter

– Rivingen av Phønix-skuret gjør arbeidsdagen vår temmelig tungvint

- Rivingen av Phønix-skuret gjør arbeidsdagen vår temmelig tungvint, hevder yrkesskipperne som nå tvinges til å flytte fra Vesterelva.

Fordi det ifølge kommuneledelsen er viktig å ha et grøntanlegg foran Biblioteket klart før byjubiléet neste år er det besluttet at den mye omtalte bygningen skal rives like etter 1. september. I disse dager flytter den siste leietakeren Blå Kors ut:

- Uforklarlig

- Jeg skal ikke legge meg opp i hva politikerne gjør. Men ett er sikkert; når vårt undervisningsfartøy «Ny Vigra» ikke lenger har et lagerbygg i nærheten av kaia blir arbeidsghverdagen nokså upraktisk. For ikke si tungvint, medgir virksomhetsleder for jobbkonsulentene i Blå Kors, Atle Engsmyr.

Dette kan også Ny-Vigra-skipper Knut Birger Nilsen bekrefte:

- Hvor skal vi gjøre av malingsspann, høyttrykk-spylere, plass-krevende elektroverktøy og annet utstyr vi hele tida er i behov av for å vedlikeholde båten? Å seile rundt med brannfarlig lakk og maling er absolutt ikke tillatt. Og Blå Kors-bygget - som vi heretter må benytte som avlastningshus befinner seg jo på den andre siden av byen? Nei - hele Phønixskur-saken framstår nok for folk flest som temmelig uforklarlig, sier skipperen til Demokraten.

Ole-Petter Jacobsen, daglig leder i Glommen Bunkservice og eier av flere tankbåter som forsyner fartøyene som anløper Øra med bunkers, er også oppgitt over Bystyrets rivingsvedtak:

- Jeg har fått en helt grei lagerplass på Øra. Men det er langt inne på land - og langt fra diesel-båtene jeg har her i Vesterelva. Veldig lite praktisk kan du si. Så for oss som har drevet på Phønix-brygga i alle år er dette veldig frustrerende. Hvorfor i all verden var det så viktig å rive dette bygget?

Knut Birger Nilsen: - Phønix-skuret er yrkesfartøyenes siste base i Vesterelva. Det har inntil nylig vært i bruk for fire leietakere som alle har sjøen og havet som arbeidsplass. Nå skal det bli plen her. Og badeplass slik en bystyrepolitiker foreslo. Hvem skal bade her?? Nei - er det rart en blir oppgitt....

Idé uten opphavsmann?

Demokraten har flere ganger spurt ledelsen i Fredrikstad kommune om hvem som er mannen eller kvinnen bak park-idéen ved Biblioteket. Etter mye fram og tilbake kunne Teknisk Drift-talsmannen Tom-Arild Hodt peke på grøntforvalter Inger Hilmersen som opphavskvinnen.

Men i kjølvannet av et intervju med Hilmersen i juni - gjort foran Phønix-skuret - kommer denne mailen fra Inger Hilmersen:

«Åpningen av Bibliotekparken mot elven er et ledd i byutviklingen som Fredrikstad kommune har arbeidet med i mange år, ikke en idé fra undertegnede».

Mer fra Dagsavisen