Nyheter

Når får Østfold «Tasteplasser»?

– Utviklingen er svært urovekkende. Det er dypt beklagelig at vi har lagt enda en sommermåned bak oss med høye dødstall.

Antall trafikkdrepte har økt betydelig i sommer. Bare i juli måned har 22 omkommet på veiene. Hittil i sommer har 38 personer omkommet i trafikken. Det er en økning på 58 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder Trygg Trafikk som også mener at uoppmerksomme bilister er en stor del av årsaken.

Ferske tall viser at 22 omkom på veiene i juli måned. Av disse var fem kvinner og 17 menn. Dette er syv flere enn i samme måned i fjor. Totalt har 85 personer omkommet på norske veier i år.

– Utviklingen er svært urovekkende. Det er dypt beklagelig at vi har lagt enda en sommermåned bak oss med høye dødstall. For hver av de drepte sitter det igjen pårørende som har fått livet snudd opp ned, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Allerede på forsommeren varslet Trygg Trafikk at 2016 kunne bli en ulykkessommer med mange drepte og skadde på veiene.

– Dessverre ser det ut til å stemme. Bare i juni og juli har 38 omkommet. Strekninger med mye sommertrafikk er naturligvis mest utsatt, sier Johansen.

Møteulykker og utforkjøringer utgjør størsteparten av ulykkene. Uoppmerksomhet er medvirkende årsak i ca. en tredjedel av trafikkulykkene og vi må anta at dette også gjelder i sommertrafikken sier Johansen.

Vi ser det daglig i trafikken; mange bilførere fikler med mobilen, solbrillene, matpakka og radioen - eller taster inn ny reiserute i bilens navigasjonssystem. Mange førere skaper farlige situasjoner fordi de er uoppmerksomme og mulititasker bak rattet. Ett sekunds uoppmerksomhet og bilen befinner seg plutselig på feil side av egen kjørebane.

Vi har heldigvis vært forskånet fra dødsulykker i julimåned i Østfold fylke, første halvår omkom 2 personer i trafikken. Er østfoldingen mer oppmerksom i trafikken en andre bilister i resten av landet?

Neppe, våre erfaringer tilsier at her er det mange som har hatt flaks. Gjensidige og Trygg Trafikk har nå lansert «tasteplasser» noen steder i landet - her kan du kan ta en pause, bruke gratis Wi-Fi og surfe ferdig før du kjører videre.

I sommer benyttet vi selv tasteplassen langs E6 i Nord-Trøndelag - og vi var ikke alene - plassen var fylt opp av trafikanter som ønsket å oppdatere seg under sikre trafikkale forhold. Nå venter vi på innvielse av den første tasteplassen i Østfold!

Mer fra Dagsavisen