Nyheter

Trump kan ødelegge alt

Lederen (The Speaker) i Representantenes Hus, republikaneren Paul Ryan fra Wisconsin, sa tirsdag at Trumps uttalelser hørtes ut som en dårlig spøk, og ifølge The Hill, har han bedt Trump om raskt å rydde opp etter seg.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump kan bli det republikanske partiets store syndebukk. Ikke bare kan hans egen valgkamp rakne fullstendig, men han kan komme til å dra med seg i fallet republikanske senatorer og representanter som er på valg i høst. Det er særlig flertallet i Senatet som i så fall vil være i fare for republikanerne.

I følge nettstedet RealClearPolitics har Hillary Clinton i øyeblikket en oppslutning på nasjonalt nivå på 47,6 prosent mens Donald Trump har en oppslutning på 40,1 prosent. Tallene er et gjennomsnitt av 11 ulike målinger.

Men det er viktig å huske at valget avgjøres i hver enkelt delstat som velger sine «valgmenn», som igjen velger presidenten. Derfor er nasjonale meningsmålinger bare en pekepinne på kandidatenes oppslutning i folket.

Senatet

Den amerikanske kongressen har to kamre; hver av de 50 delstatene velger to senatorer til Senatet, mens Representantenes Hus har 435 representanter fra valgkretser i hver delstat. Senatorene velges for seks år av gangen, men en tredjedel av senatorene, er på valg hvert annet år. Det samme systemet har forøvrig alle delstatene.

Mange land har - eller har hatt - et to-kammersystem i parlamentet. I Norge hadde vi en variant med Lagtinget og Odelstinget, i Storbritannia har de Overhuset og Underhuset, og noen vil mene at i USA er Sentatet overhuset og Representantenes Hus underhuset.

I Senatet sitter det 54 republikanere, 44 demokrater. I tillegg er det en uavhengig moderat senator og en uavhengig sosialdemokrat, men begge allierer seg med demokratene. I Representantenes Hus er det 247 republikanere og 188 demokrater, et republikansk flertall mange observatører regner som sikkert.

Men republikanerne står over for flere tøffe utfordringer. Nettstedet The Hill, som særlig dekker Kongressen, viser i en artikkel til at Hillary Clinton leder med 17 prosent i New Hampshire og 11 prosent i Pennsylvania. Dette er dårlige nyheter for republikanerne som står over for tøffe valg i de to statene.

Frykten er at et dårlig valg for Trump, vil ødelegge for republikanernes kandidater til Kongressen.

Alt er snudd på hodet

Nå er det - i politisk sammenheng - langt frem til valget 8. november, og derfor er det mange korrespondenter og kommentatorer som ikke tør avskrive Donald Trump. Men selv for dem som misliker Trump, må det være vondt å se hvordan Trump har uttalt seg de siste to ukene.

Først går han i strupen på de muslimske foreldrene som mistet sin sønn i Afghanistan og nå sist kommer han med en uttalelse som noen mener er en antydning om motstanderne mot våpenkontroll. vil kunne komme til å gå til aksjon mot Hillary Clinton, som vil ha strengere våpenkontroll.

Lederen (The Speaker) i Representantenes Hus, republikaneren Paul Ryan fra Wisconsin, sa tirsdag at Trumps uttalelser hørtes ut som en dårlig spøk, og ifølge The Hill, har han bedt Trump om raskt å rydde opp etter seg.

Det var forøvrig lenge uvisst om Donald Trump ville støtte Paul Ryan og senator John McCain fra Arizona, som begge har vært kritiske til Trump, i deres primærvalgkamper foran valget til henholdsvis Representantenes Hus og Senatet. Det skjedde til slutt. Ryan vant en overlegen seier i primærvalget i Wisconsin, men det hadde trolig lite å gjøre med Trumps motvillige støtte.

Bør fjernes

Det har kommet frem flere krav i amerikanske medier om at nok er nok og at noen bør stoppe Trump fra å uttale seg som han nå gjør. Den tidligere republikanske senatoren Gordon Humphrey fra New Hampshire har i et brev til ledelsen i det republikanske partiet bedt om at Trump fjernes som presidentkandidat, noe han mener partiets vedtekter åpner for. Kravet er selvfølgelig blitt avvist.

I en artikkel i Columbia Journalism Review diskuteres også om mediene bare kan nøye seg med å rapportere fra Trumps valgkamp, men heller må ta stilling til ham som presidentkandidat. Det trekkes sammenligner til hvordan mediene til slutt tok et oppgjør med senator Joseph McCarthy, som på slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 50-tallet forgiftet det politiske miljøet i USA med jakten på potensielle kommunister.

I artikkelen refereres det til datidens ledende politiske journalist Edward Murrows som så inn i kamera og sa om senator McCarthy: Han skapte ikke frykten, men han utnyttet den med suksess (“He didn’t create this situation of fear—he merely exploited it, and rather successfully.”). En uttalelse mange vil finne høyaktuell etter å ha hørt Donald Trumps tale (acceptance speech) på det republikanske partiets landsmøte der han malte fanden på veggen med store penselstrøk.

Trump vant primærvalget ved å snakke rett fra levra om politikerne i Washington, mediene, mexicanere, islamister, utnevnelse av dommere og mere til. Hvorfor skulle han ikke vinne presidentvalget med den samme oppskriften? Det virker i øyeblikket helt usannsynlig, og nettstedet FiveThirtyEight anser Hillary Clintons vinnersjanser er 87,6 prosent mot Trumps 12,3. Men nettstedet spådde også at Trump ikke ville vinne primærvalget.

Mer fra Dagsavisen