Nyheter

– Her vil vi ikke ha inn en eneste plastbåt

Mens inntrykket av Fjeldberg Båthavn er «blendahvitt» skal synet av Gamleby-båthavna fortsatt være trebrunt. Og skulle trebåtene utebli i framtida vil leder Asbjørn Haugdal lokke med gratis bryggeplass.

Tirsdag kunne Demokraten fortelle at det i 2016 bare er 30 trebåter igjen av totalt 500 fritidsbåter i Fredrikstads største båthavn Fjeldberg. Også i alle de andre småbåthavnene i Nedre Glomma er trenden den samme; plastbåtene dominerer mer og mer.

Forbeholdt trebåteiere

I Gamlebyen Båtforening, hvor Asbjørn Haugdal er leder, tynnes det også i rekken av trebåter. Dog ikke langs bryggene rett ut for festningsvollene - den såkalt søndre havna:

- Her vil vi ikke ha inn en eneste plastbåt. Det skal kun ligge trebåter her, formaner Haugdal utvetydig før han kommer med denne forklaringen:

- Festningsbyens historiske preg tilsier at også vi i båtforeningen må være varsomme med de estetiske valgene. Å ha en hvit plastbåtrekke liggende rett under de flere hundre år gamle vollverksmurene blir en kulturkræsj. Derfor «forviser» vi plastbåtene til våre havner nærmere Sarp, ler Haugdal og sikter til mellomhavna rett utenfor Gamlebyen og nord-havna ved Prestelandet.

Lokker med gratis plass?

- Fjeldberg har bare et fåtall trebåter igjen - merker ikke Gamlebyen den samme utviklingen?

- Jo, trebåtene blir færre og færre hos oss også. Men så langt har vi ikke hatt noe problem med å fylle opp de 20 båtplassene i den nederste havna. Likevel ser jeg at vi kan få utfordringer i framtida. Da må vi tenke kreativt ved f.eks å tilby gratis båtplass til de som kan bidra med en trebåt, insisterer Haugdal.

Demokraten: - Tidligere Fredrikstad-ordfører Ragnar Pettersen krevde i sin tid bare grønne presenninger på vinterstid i Gamlebyen Båtforening; var Pettersen også opphavet til trebåthavna?

Haugdal: - Det er jeg usikker på. I så fall hadde han et krav som ikke vil være vanskelig å støtte i dag. Hva gjelder presenningene så er tivoli-farger som oransje, gult og blått fremdeles uønsket her. Vi ber om at vinterhabitten må være grå eller grønn, opplyser båtforeningslederen.

Mer fra Dagsavisen