Nyheter

– Hele Værste skal være utviklet på 35 år

Værste AS kjemper for å få tilslaget på Fredrikstad Arena og en ny videregående skole. Eiendomsutvikleren på Kråkerøy, som også har holdt liv i FFK, har langt mer enn det på beddingen – i dobbelt forstand.

- Vi følger en plan og har et mål om å utvikle hele Værste i løpet av 35 år. Det skjer tre ganger så fort som i de første 15 åra. Nå bygger vi 10.000 kvadratmeter i året. Om fem til ti år vil se et helt annet Værste. Vi har bare sett begynnelsen. Det sier administrerende direktør i Værste AS, Trond Delbekk (52).

For kort tid siden ble skøytebanen ved gangbrua åpnet etter et vellykket samarbeid med kommunen og før det - signalbygget Værstetorget. Samtidig er det full aktivitet i utbyggingen av Værste Brygge.

- Vi har skrudd opp tempoet kraftig, påpeker Delbekk.

Mye nytt

Uavhengig av tomtevalg for Arena Fredrikstad vil utviklingen av det, som i startfasen ble omtalt som Fredrikstads nye bydel, skje på bred front.

- Nye og til dels store prosjekter vil se dagens lys, kan direktøren fortelle.

Han er opptatt av å understreke viktigheten av et variert mangfold i utviklingen.

- Med studenter, ansatte og folk som bor her har omkring 5000 personer sitt tilhold her. Utviklingen her skal inneholde handel, kontorer, boliger, idrett, skole og opplevelser. Kalnes i Tønsberg, som området kan sammenlignes med, har satset kun på boliger. Slik vil ikke vi ha det selv om det hadde vært det enkleste. Vi vil ha byutvikling – være en viktig del av en by i rivende utvikling, poengterer Delbekk.

- Vi opplever stor fornyelse i byen med nye, bynære boligprosesser. Det er flott. Vi skal virke sammen og utfylle hverandre. Et nøkkelord er også samarbeid. Samarbeid – privat og kommunalt – som i prosjektet kunstisbanen – er heldigvis mer akseptabelt nå enn for noen år siden.

To usikre faktorer

Han ser to usikre faktorer i forhold til at Værstes tempoplan skal holdes.

- Bedriftenes økonomi og etterspørselen, boligmarkedet. Vi er likevel optimister og satser også mot flere målgrupper. Det vil komme studentleiligheter, rimeligere leiligheter i borettslag og sameier; ikke bare de mer kostbare som bygges på Værste Brygge, påpeker han.

Arena og skole

Forrige uke la kommunen fram skisser med kostnadsoverslag for bygging av Arena Fredrikstad og for en videregående skole. Mineberget ble fremmet som et alternativ for Arena Fredrikstad. Prisforskjellen var på om lag 116 millioner i Værste AS disfavør. Forskjellen lå primært i at på Mineberget eier kommunen tomten og det er anslått at grunnforholdene er enklere ved østsiden-alternativet.

Fylkeskommunen tar stilling til skolens plassering allerede i april og det er slått fast at skolen skal ligge i sentrum. Mineberget er således uaktuelt for den samlokalisering fylkeskommunen ønsker. Noe som i hele prosessen overfor fylke og kommune har vært et klart krav for Værstes involvering. «Vi tilbyr ikke tomt til Arena Fredrikstad uten en skole på samme sted», har eiendomsutvikleren på Kråkerøy slått fast.

Kort oppsummert: blir det ikke vedtak om skolebygging på Værste, blir det heller ingen Arena Fredrikstad på området ved Fredrikstad Stadion. Samtidig er det også klart at fylkeskommunen ønsker en samlokalisering.

Alt henger sammen

- Vi ser store synergieffekter der en videregående skole og Fredrikstad Arena kan dra veksler på hverandre. Vi har benyttet rådgivere på arenautvikling og har laget skisser for fylkeskommune og kommune. Vår jobb er å forsøke å overbevise beslutningstakerne om viktigheten og alle fordeler ved en samlokalisering. Alt henger i hop, slår Delbekk fast.

Direktøren fra Selbak – nå bosatt i Sarpsborg (!) – får avslutte i ren Obama-stil:

- Vi må ha tillit i folket. Alt vi gjør skal være bra for byen.

Mer fra Dagsavisen