Nyheter

Julenisse-besøk og kanondrønn på Elingaard

Østfold-muséene inviterte til åpen dag på Elingaard søndag. Kong Frederik IV’s Tambourafdeling markerte åpningen med et kanondrønn og tromming i borggården.

De besøkende fikk også annet storfint besøk når selveste julenissen, Manstad Skolekorps og Vita Vocals stilte opp. Koret framførte sangene sine acapella, med et særpreg av toner fra barokken. Det ble en aldri så liten middelalderstemning på Elingaard denne andre søndagen i advent i år.

-Så braket det løs!

Bygningen var åpnet for å gi alle en førjulsstemning i historiske omgivelser. På hele området var det boder og aktiviteter de besøkende kunne delta på. Det var noe for både store og små. Åpningen startet med et stort smell.

Kong Frederik IV’s Tambourafdelingen hadde med seg en kanon for virkelig å markere at julen nærmer seg, for de som sto å så på i regnværet. Videre utover ble folkemengden invitert inn i selveste hovedhuset på herregården.

Med rom som var fylt opp av juleboder for anledningen. Der kunne man smake og kjøpe hjemmelagde kaker. Og ellers la seg friste av utvalget på de mange julebodene. Fra hjemmelaget julepynt til hjemmestrikkede kofter, saft og nedlagt sild.

- Juletregang i borggården

Det var også rigget til et fortellerverksted for barn. Der lærte barn blant annet om hva slags nisser man hadde på tidlig 1700-tallet her i Norge. Og det var den lille gårdsnissen som fikk spille hovedrollen når barna laget sin egen julefortelling.

Den endte opp med lille Anton som hadde mistet nisseforeldrene sine i kjelleren her på Elingård. Dette var noe som tydeligvis engasjerte barna som deltok. De ga uttrykk for at det var skikkelig stas å være med på å dikte opp et ordentlig eventyr. Det var også et tilbud om eventyrstund for de voksne. Senere på dagen kom Manstad Skolekorps og spilte julesanger både inne i salongen og utenfor.

Der spilte de også opp til juletre-gang i borggården. Det ble raskt en stor, sluttet ring med store og små, som sang julesanger rundt den lille beskjedne grana midti borggården.

Julebukk-masketoget

Glemmens Matfag -linje hadde også en bod inne. De kunne tilby alle «syv slag» av julekaker, som har vært en del av norsk juletradisjon i mange generasjoner. I kjelleren var 4H på plass med en liten kafe der man kunne få kjøpt seg en kopp kaffe, eller en rykende kopp julegløgg .

Det var hest og kjerre, og traktor med henger som fraktet folk en runde på eiendommen. Og en liten trivelig julegeit, til glede for mange av barna. Det var mange som benyttet seg av anledningen til å lage sin egen julebukk-maske. Et aktivitetstilbud, som ble avsluttet med et langt julebukk-tog, med ferske og fargerike julebukk-masker.

Elingaard og arrangørene kunne by de mange gjestene på en begivenhetsrik og variert førjulssøndag påherregården.

Mer fra Dagsavisen