Nyheter

AFP-fellene bør fjernes

Det er flere fallgruver rundt ordningen med avtalefestet pensjon (AFP). Mister du jobben før fylte 62 år, taper du hele AFP-pensjonen.

Dersom den offentlige virksomheten blir privatisert, kan du også risikere å bli stående uten AFP.

– Den problematikken må vi sette på dagsorden. Vi må finne gode løsninger som gjør at folk ikke mister retten til AFP selv om de mister jobben eller blir syke, sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) nylig på en pensjonskonferanse som ble arrangert av flere fagforbund.

Signalene om å rydde opp i svakhetene ved AFP-ordningen er nye toner fra Eriksson, som selv var ihuga motstander da ordningen ble innført.

Avtalefestet pensjon er som navnet sier en ordning som er avtalefestet mellom partiene i arbeidslivet hvor staten etter hvert også har blitt deltaker. Privat og offentlig sektor har hver sine varianter av ordningen. 80 prosent av dagens 62-åringer har rett til AFP. Fagbevegelsen har kjempet fram AFP som et gode for sine medlemmer. Dermed er det naturlig at bedrifter som ikke er med på spleiselaget heller ikke er omfattet.

Det er positivt at arbeidsministeren er opptatt av dem som mister AFP rett før den magiske 62-grensa. Om løsningen er en eller annen form for overgangsordning, synes imidlertid uklart. Vi tviler videre på at Eriksson vil se på den andre fella, som kan dukke opp når offentlige virksomheter blir privatisert. Her blir nemlig arbeidsgivernes styringsrett utfordret.

AFP-ordningen i privat sektor har også et absolutt krav om at man må ha arbeidet i en virksomhet med privat AFP i minst sju av de siste årene før man fyller 62 år for å kunne gå av da. SV har foreslått en lovendring som gjør det mulig å etablere likeverdige pensjonsordninger uavhengig av driftsform. Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) foreslår å lage et regelverk tilsvarende det som sykepleierne og de ansatte ved apotekene har.

På den annen side bør de ansatte i bedrifter som står uten AFP-pensjon sette makt bak kravene om å innføre dette også i sine bedrifter. De kan ikke opptre som fløteskummende gratispassasjerer. SV-forslaget får bred støtte fra et bredt spekter av fagforbundstopper. Spørsmålet bør likevel utredes grundig. Og så må fagbevegelsen i offentlig sektor være villig til å se på gamle løsninger med friske øyne.

Mange av flokene kan løses ved å harmonisere offentlige pensjonssystemer med pensjonsreformen i privat sektor. Det kan gi mer fleksible løsninger og stimulans til å stå lenger i arbeid også i offentlig sektor. Alle parter vil være tjent med det. Er det vilje, så er det håp.

Mer fra Dagsavisen