Nyheter

Sykehuset Østfold på Kalnes åpner noen avdelinger mandag

Mandag morgen den 5. mai kommer de første pasientene til det nye Sykehuset Østfold på Kalnes. Det er øre-, nese-, halspasienter sammen med pasienter fra tre døgnseksjoner for psykisk helsevern ved Veum som først slipper inn. For første gang i norsk historie samles både pyskisk helse og fysisk helse (somatikk) under samme tak.

Det var to stolte personer som i går orienterte mediene om mandagens åpning – administrerende direktør Just Ebbesen og viseadministrerende direktør Irene Dahl Andersen. Norges største bygg på land rommer 85.000 kvadratmeter og til mandag vil om lag 30.000 av dem bli tatt i bruk.

Selv om det aller meste av utstyret i det nye sykehuset blir nytt, så har det vært og vil bli en hektisk flyttevirksomhet mellom Fredrikstad og Kalnes.

Krevende fase

- Våre ansatte har gjennomgått kurs og også vært her en stund. Til mandag vil over 1000 ansatte være i sving. Det vil bli en krevende fase for alle. Vi har lært av andre byggeprosjekter, men det vil alltid være ting som ikke fungerer som det skal til å begynne med. Derfor velger vi innflytting i to bolker. Vi trenger å teste bygget og funksjonene, opplyste de to direktørene.

Det nye sykehuset er stort. Hovedgata gjennom bygget er 450 meter lang. Alle pasienter som blir lagt inn, får enerom med eget bad. I psykiatriavdelingen er enerommene tilrettelagt for å hindre selvmord. Sikkerhet har under planleggingsperioden stått i fokus.

Under ett tak

- Det er veldig fint å ha psykiatrisk og somatisk under ett tak. Da vil vi lettere kunne diagnostisere og pasienten vil slippe å måtte reise fra et sykehus til et annet. Både når det gjelder pasienter innen psykisk helsevern og somatisk, har nye behandlingsmetoder, teknologi og bedre diagnostiseringer gjort at liggetiden på sykehuset har gått ned til vel 3,2 dager pr. pasient, kan Ebbesen og Dahl Andersen fortelle.

Lyse rom

Irene Dahl Andersen viser oss rundt i avdelingen for psykisk helsevern. Her er det lyse rom og felleslokaler. Hun tror disse omgivelsen alene vil kunne virke positivt på pasientene. Hun er også svært glad for at det er opparbeidet to uteavdelinger og et gymrom. Pasienter som ønsker det, vil også få veiledning i matlaging i et moderne kjøkken og det er installert vaskemaskiner. Et biljardbord vil det også bli plass til. Dahl Andersen synes det er deilig å kunne flytte ut fra Veum etter 101 års drift.

Først i landet

Sykehuset Østfold er også det første sykehuset i Norge som får digital PET/CT til kreftdiagnostikk. Maskinen koster vel 20 millioner kroner og er plassert sentralt i 1. etasje bak 25 cm tykke betongvegger. De fire fagområdene patologi, mikrobiologi, blodbank og medisinsk biokjemi vil bli samlet i et senter for laboratoriemedisin. Blodprøver mv kan sendes med rørpost og det er 40 stasjoner hvor rørposten kan leveres.

Pasientverter

Fra 1. januar 2017 er det meningen at befolkningen i Vestby også skal sortere under sykehuset. Det har også vært snakk om at Strömstad vil utvide sitt samarbeid over grensen. På det nye sykehuset vil det være pasientverter som kan hjelpe pasientene med å finne fram i det store bygget. Pasienter og pårørende kan få hjelp i resepsjonen like innenfor hoveddøren eller de kan sjekke seg inn selv via automat. I vestibylen vil kafeen være åpen.

Mer fra Dagsavisen