Nyheter

Julebakst i syv slag

Det å bake syv slag, er en gammel urnorsk tradisjon- som har preget norsk julefeiring siden starten på 1800-tallet. Men står tradisjonen fortsatt sterkt?

Før i tiden var det nærmest påkrevd å bake de syv slagene til jul. Man benyttet ekstra gode råvarer i baksten- slik at den skulle være ekstra god på denne tiden. Det strides derimot blant selv de lærde, hvilke som er de syv slagene. Fra gammelt av regnet man derimot disse som de syv; smultringer, serinakaker, krumkaker, pepperkaker, fattigmann, sandkaker, berlinerkranser og goro.

I følge Tove Diesens bok ”De syv slag” varierer de fra slekt til slekt og fra sted til sted. Det er derfor stor forskjell og en god grunn til at det strides om hvilke som er de syv.

Solgt mye

Baker Eriksen på Selbak har lang tradisjon med julebakst og salg av kaker. Hvert år bakes det syv slag.

- Vi har solgt veldig mye i år av alt! Folk er glad i julebakst, smiler Ann Kristin Olavsen og Mona Egeberg.

De to viser frem det de har av småkaker og julebakst.

- Folk har ikke tid til å bake lengre, det koster jo både å bake selv og kjøpe. Det finnes jo så mye godt å få kjøpt! Derfor er det mange som velger sistnevnte alternativ i en stressende førjulstid, påpeker Mona.

Syv slag

Baker Eriksen har i år hatt krumkaker, sirupsnipper, kokoskaker, sandnøtter, berlinerkranser, serinakaker og nøtteroser som sine syv slag.

- Personlig er min favoritt serinakaker, de er så utrolig gode. Det virker som disse er kundenes favoritt også, smiler Ann Kristin. Mona er helt enig. – De er helt klart favorittkakene mine også! Vi merker at folk liker disse veldig godt- tror dette kan ha sammenheng med at de har vært en tradisjon i bakeriet hvert år.

Ann Kristin husker hvordan de alltid bakte hjemme da hun vokste opp.

- Når jeg vokste opp var det veldig viktig med julebakst, vi hadde mange juletradisjoner knyttet til det, forteller hun.

De to tror folk har gått litt bort fra de 7 slagene og at tradisjonen ikke er like viktig som før.

- Jeg tror denne generasjonen kanskje er litt ferdig med de syv slagene, man kjøper ofte andre ting enn småkaker også. Det finnes mange alternativ, sier Mona.

Hos Baker Eriksen er det både eplegløgg, julemust, marsipan og mye mer. Her får man alt man trenger til kaffekos i juletiden.

-På denne tiden av året selger vi veldig mye brød og hvetekaker, ved siden av julekaker og andre julerelaterte varer, understreker Mona og legger til; kakemenn har også vært populært i år.

Gavepakker Blant varene har bakebutikken også gavepakker. - Det har blitt mer og mer populært å gi bort bakst og gavepakker med syltetøy, marsipan eller lignende i julegave, påpeker Ann Kristin. Hos Baker Eriksen finnes det derfor mange muligheter

- Vi har fortsatt gavepakker igjen og mye julebakst. Så får vi håpe generasjonen holder litt lenger på tradisjonen med syv slag, konkluderer Mona og Ann Kristin.

Mer fra Dagsavisen