Nyheter

Gårdsbarnehage på Hvaler med kvalitet

Når Liv og Geir Høidal for tolv år siden kjøpte Søndre Huser gård på Asmaløy, var det i utgangspunktet for å få egen oppstalling til Liv sine hester. Nå har gården 25 ansatte og plass til 72 barn i gårdsbarnehagen.

Liv Høidal har utdannelse som barnevernspedagog og spesialpedagog, og med erfaring fra ulike barnevernsinstitusjoner var nok ikke tanken allikevel helt fremmed for å starte egen virksomhet på gården.

– Siden vi driver med både barnevernstjenester, arbeidspraksis, gårdsdrift og barnehage er det viktig at all driften på gården er harmonisert. Men det er ingen tvil om at hestene er «navet» i hele driften, forteller konkurranserytteren Høidal. – Fordelen vår er også at vi bruker alle ressurser om hverandre, supplerer ektemannen.

Dyr er viktig for barn

Huser gårdsbarnehage ble innviet for fire år siden, og som navnet tilsier, her blir barna kjent med både sauer, kaniner, gris, høner og ponnier – i tillegg har barnehagen et eget snekkerverksted.

- Vi er opptatt av at barna får trygge og gode opplevelser med dyra. Samtidig er vi overbevist om at deltagelsen i den daglige driften, blant annet med stell og foring, er med på å gjøre barna ansvarsbevisste, mener Liv Høidal. – Noe vi også tror legger grunnlaget for verdier og ferdigheter senere i livet. Det er mye læring i å omgås hester, mange vet faktisk ikke at hestene har et rikt sosialt liv så de firbente kan lære oss mye.

«Matte» i barnehagen

I gårdsbarnehagen på Huser er det barn fra hele Hvaler, og med egen minibuss ordner Høidal selv transporten både til utflukter og når barn må hentes og leveres på Skjærhalden-brygge. Geir Høidal er forsker ved handelshøyskolen BI i Oslo, noe som medfører at han ikke kan være med i den daglige driften av gården. Men gårdseieren med en doktorgrad i økonomi snakker gjerne varmt om «matematikkprosjektet» de nylig har dratt i gang med barnehagebarna.

- Vi tror det er viktig å få en tidlig forståelse for tall og matematikk. Ja, rett og slett stimulere forståelsen hos barna. Alt gjøres selvfølgelig gjennom lek for jeg er overbevist om at de fleste har det samme grunnlaget for å lære når de er små, men så skjer det noe på veien som gjør at mange etterhvert rett og slett hater matematikk…..og det er det jo ingen grunn til! Det er viktig å vekke lysten til å lære mer om matematikkfaget. Alle forskningsrapporter viser også at tidlig innføring i tall og begreper gir varige fortrinn for barna. Vi synes dette er et spennende prosjekt som vi gjerne vil drive videre sammen med skolene her på Hvaler.

Sertifisert gårdsbarnehage

Nylig fikk Huser gård besøk av Hvalerordfører Eivind Norman Borge som ville gratulere eiere og ansatte med hvordan de har jobbet med å kvalitetssikre arbeidet på gården.

- Systemet vi bruker baserer seg på noe som heter EQUASS (European Quality in Social Services), et europeisk system for kvalitetssikring av velferdstjenester. I Norge har man hittil kun brukt dette verktøyet for å kvalitetssikre hvordan oppgavene blir løst innen arbeidsmarkedsbedrifter. Vi er den første gårdsbarnehagen i landet som har blitt EQUASS-sertifisert og den eneste barnehagen i Østfold med dette sertifikatet smiler Geir Høidal fornøyd.

Nyttig verktøy

– Som i sikkert mange andre bedrifter tenker man at alle prosedyrer som følger med når man skal ta i bruk et sånt kvalitetsverktøy, kun vil skape mere jobb. Men så oppdager man at dette faktisk blir et nyttig verktøy, for her blir alle deler av virksomheten tatt med og synspunkter fra samarbeidspartnere, foreldre og ansatte blir en del av planen for hvordan vi skal jobbe. For oss har for eksempel arbeidet med dette kvalitetsverktøyet gjort at vi har gjennomarbeidet inntaksprosedyren her i gårdsbarnehagen.

Ekteparet Liv og Geir Høidal på Hvaler har med bakgrunn som henholdsvis barnevernspedagog og forsker et konstant blikk mot nye muligheter for å gjøre driften av Søndre Huser gård enda bedre.

Innovasjon og utvikling

– Ja, vi er interesserte i forskning og utvikling, og deltar gjerne i ulike prosjekter. Barnevernsdriften hos oss har vært en pilot i samarbeid med «Inn på tunet Østfold», Fylkesmannen og Innovasjon Norge. Snart skal vi også delta i et prosjekt som involverer ungdomsskoleelever og bruk av hest, forklarer Geir. – Men først skal vi gjøre ferdig matematikkrommet i gårdsbarnehagen. – Og ridehallen, smiler Liv.

Mer fra Dagsavisen