Nyheter

Får nye eiere - men beholder tradisjonene

Etter 36 års virksomhet selger Tom Nilsen (65) nå livsverket Østsiden Trelast. Ski Bygg Gruppen har valgt å ekspandere i Østfold og overtar fra nyttår trelastvirksomheten på Østsiden.

– Jeg hadde ingen planer om å selge bedriften, men når Ski Bygg «banket på døra» tenkte jeg at denne muligheten får jeg ikke en gang til. De har de samme verdier som vi alltid har drevet etter når det gjelder fagkunnskap og lokal tilhørighet. Sønnene mine blir med videre og det var jo også selvfølgelig viktig for meg, forteller trelasthandler Nilsen.

Byggmester

Tom Nilsen hadde ikke planer om å vie livet til salg av trelast, men bruk av trelast. Yrkeslivet staket Torsnesgutten og den aktive fotballspilleren tidlig ut og utdannet seg til snekker.

– På slutten av 70 tallet drev jeg eget bygg- og tømrerfirma og jobbet også en periode som byggeleder. Det var min kones bestefar som startet trelastutsalget på Østsiden i 1932 og i 1977 spurte svigerfar meg om jeg ville overta virksomheten. Svigerfar jobbet med regnskap og hadde derfor verken ønske eller planer om å overta, forteller han.

Bygde sten på sten

Når Nilsen tok over sjefsstolen i en liten brakke langs Glomma ventet det mange år med store utfordringer.

– For å si det rett ut, de første 15 årene var det veldig tungt. Likviditeten i firmaet var ikke god og jeg måtte ta snekkerjobber på kvelder og helger for å få endene til å møtes. Jeg bruker ofte bildet med at «seilbåten lå på grunn» når jeg overtok, men etter flere år med hardt arbeid fikk jeg skuta flytende - og slik firmaet framstår nå er det en staselig fullrigger med alle seilene oppe. Greit at det var et etablert trelastutsalg jeg overtok, men virkeligheten var at jeg startet med to tomme hender.

Listverksspesialisten

Østsiden Trelast har 8 årsverk sysselsatt og vil i år nå en omsetning på 20 millioner kroner.

– Vi har spesialisert oss på listverk og har gjennom årene utviklet dette til vårt hovedprodukt, forteller Tom Nilsen og viser oss rundt på trelastlageret som inneholder en enorm mengde med listverk i alle tenkelige profiler. - Jeg vil nok tro at det er nisjeproduktet som gjorde at de nye eierne kastet et ekstra blikk mot Fredrikstad.

Sønnene Pål Andre(43) og Alexander Andre Nilsen(33) nikker og er enige med sin far. De har samtykket i salget av virksomheten og er overbevist om at den nye eieren skal gi dem ekstra tyngde i markedet. Pål vil fra nyttår ha ansvaret for proffkundene i Østfold og Alexander inntar rollen som daglig leder av Østsiden Trelast.

Lange tradisjoner

Tom Nilsen innrømmer at det er vemodig å selge trelastutsalget, men samtidig er han overbevist om at en bedre eier enn Ski Bygg kunne de ikke finne.

– Firmaet på Ski er familieeid og har de samme verdiene som oss. Østsiden Trelast er 81 år og Ski Bygg er 94 år, det ligger noen forpliktelser og tradisjoner som må ivaretas da forstår du.

På fornavn med kundene

Trelasthandler Nilsen på Østsiden forsvinner ikke helt fra virksomheten etter at de nye eierne overtar ved årsskiftet.

– Listverkssatsningen vår ønsker de å utvikle også i sine andre utsalg. Så det blir å jobbe litt med den biten.

Når Demokraten observerer engasjementet og energien han fortsatt utøver både i butikken og ute på trelastlageret vil vi tro at han fortsatt dukker jevnlig opp blant reolene. For Tom Nilsen er på fornavn med de fleste kundene sine, en av dem er byggmester Birger Grimstad(65) fra Torsnes.

– Han Birger har vært kunde her på Østsiden Trelast helt fra tiden før jeg overtok, forteller Tom Nilsen.

– En dyktig snekker som kan sitt fag. Vi har også gått på barneskolen sammen, uten at jeg vet om det er en fordel eller ei, legger han til med smil om munnen.

Mer fra Dagsavisen