Nyheter

Jakter du utenfor Norge?

Årets jaktsesong er i gang. Her finner du reglene for hva du kan ta med deg av våpen, hunder og kjøtt fra egen jakt.

Tar du med deg kjøtt fra egen jakt i et EØS-land, kan du ta med deg inntil 10 kilo uten å betale toll- og avgifter. Husk at du likevel må gå på rød sone. Tar du med deg mer enn 10 kilo, må du betale merverdiavgift for kjøttet. Merverdiavgiften er 15 prosent av en stipulert pris på 50 norske kroner pr. kilo kjøtt.

Har du med deg over 75 kilo kjøtt i løpet av et kalenderår, må du også betale toll for kjøttet.

Husk at kjøttet du tar med deg må være til bruk i egen husholdning. Du kan ikke selge det videre.

Du kan ta med deg kjøtt av: hare, rein, skogsfug, ryper, hjort, rådyr, dådyr, elg, villsvin

Rød sone

Du må velge rød sone når du kommer til Norge. Her leverer du en egenerklæring om at kjøttet stammer fra egen jakt i EØS-området, og at det skal brukes i egen husholdning.

Ønsker du å innføre kjøtt fra land utenfor EØS-området, kan du kontakte Mattilsynet for informasjon om innførselsbestemmelser.

Europeisk våpenpass

Har du et europeisk våpenpass og reiser til et EU/EØS–land, trenger du ikke å deklarere våpenet for Tollvesenet ved grensepassering. Du må kunne legge fram våpenpasset hvis Tollvesenet ber om det. Det er politiet som utsteder våpenpass. Søknadsskjemaet og mer informasjon finner du på www.politi.no.

Hvis du ikke har våpenpass, eller du skal reise til land utenfor EØS-området, må du deklarere våpenet hos Tollvesenet ved utreise og innreise. Dette gjør du på et eget skjema som heter "Erklæring om midlertidig utførsel av skytevåpen". Skjemaet får du hos Tollvesenet, eller du kan laste det ned på politiets nettsider.

Kontakt myndighetene i landet du reiser til for å forsikre deg om at våpenpass er tilstrekkelig, og at det ikke finnes nasjonale ordninger i tillegg.

Våpenkort

Husk at du også må ha med deg våpenkort når du reiser med våpen. Våpenkortet viser at du har tillatelse til å eie skytevåpen.

Les mer om å reise med våpen og søk om våpenpass på politiets nettsider

Du må registrere våpenet i Sverige

Svensk toll har en registreringsordning for midlertidig innførsel av våpen til Sverige. Registreringen kan gjøres elektronisk på nettsidene til svensk toll, eller på en svensk tollstasjon.

Forbud mot lyddempere i Sverige

Dersom du skal bruke våpen med lyddemper i Sverige, må du søke om spesiell tillatelse fra svenske politimyndigheter.

Blyhagl til privat bruk

Det er forbudt å importere og eksportere blyhagl til og fra Norge. Mer informasjon om forbudet mot bruk av blyhagl finner du på nettsidene til Miljødirektoratet.

Hunder

For informasjon om veterinærbestemmelser for grensepassering med hund se nettsidene til Mattilsynet.

Mer fra Dagsavisen