Nyheter

Ha en god og velfortjent skoleferie!

I morgen løper flere tusen forventningsfulle barn ut gjennom Fredrikstad-skolenes porter og roper; - Endelig kan vi nyte åtte uker med senere leggetid, slaraffenliv og nye spennende ferieopplevelser!To måneder sommerferie er lang tid, men hva er egentlig lang og kort tid?

Tiden kan vi måle i tidspunkter som år, måneder, timer, sekunder, millisekunder og nanosekunder og på den måten tallfeste en bestemt hendelse eller bestemme tidsintervallet mellom to hendelser. Men tid er også et abstrakt begrep, hvor forskjellig vi mennesker oppfatter tidsbegrepet er vel noe alle har opplevd.

Professor i filosofi Truls Wyller kom nylig ut med boken Hva er tid, der han forsøker å forklare begrepet tid. I et intervju med aftenposten.no forklarer han hvorfor mange føler at tiden går fortere og fortere jo eldre vi blir.

– Jeg tror det blant annet handler om at mye blir rutine når man blir eldre. Når man er liten, er verden ny, og hver dag er et eventyr. Når man blir 60, er det litt sånn, ett år til, ja vel, det har jeg opplevd mange ganger før, pytt, pytt.

Så det å unngå for mye rutiner er nok noe av svaret. Men graden av tilstedeværelse har også noe å si for hvordan vi opplever tiden. Hvis vi gjør nye ting i et rasende tempo, uten å ta dem inn, vil vi nok også føle at tiden fyker av gårde, sier Truls Wyller.

Forfatteren og sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen snakket mye om begrepet sakte tid for noen år siden, hvor tidstyven i form av høyt stressnivå og lesing av e-post 24 timer i døgnet fjerner oss fra tidsrommene hvor vi kan ha mulighet til å kjenne etter og reflektere over livet.

Hylland Eriksen sa følgende; - Jeg leser alltid et eller annet på buss eller T-bane, for å unngå å bli kjent med seg selv.

Han utleverer seg selv forfatteren og sosialantropologen Hylland Eriksen, men allikevel så riktig formulert – med sine få ord kan han kanskje få andre mennesker til å sette av tid til å bli bedre kjent med seg selv?

For egen del synes jeg oftere og oftere at tidsklemma blir strammere og strammere, og uten å sutre for egen yrkesgruppe har vi i media alltid vært presset når det gjelder tid, men allikevel kjenner jeg meg igjen når folk rundt meg føler det som at tiden går fortere og fortere dess eldre man blir.

Jeg har lest mange innlegg og bøker med temaene; Hvordan komme ut av tidsklemma, Utnytt arbeidstiden effektivt - få mer fritid og Ta kontroll over mailboksen din.

Men dessverre må jeg innrømme at jeg ikke har følelsen av å ha kommet ut av tidsklemma, fått mer fritid eller har tatt kontroll over den store mengden e-poster som daglig strømmer inn.

Det jeg allikevel har blitt flinkere til de siste årene er mental tilstedeværelse i opplevelsene, noe som gjør at følelsen av at tiden løper av gårde, i et stadig hurtigere tempo, bremses kraftig.

Det behøver nemlig ikke være de store ferieopplevelsene som løvesafari i Kenya eller dykking etter muslinger i eksotiske farvann som skal til for at du skal begynne å tenke over å være tilstede i livet ditt.

Et rådyr som krysser stien på kveldsturen, en kaffekopp med kona i kunstnerkvartalet i Gamlebyen, barnebarnet som hvert øyeblikk tar sine første famlende skritt eller fem minutters skue mot solnedgangen over Mærrapanna, er alle øyeblikk i livet du kan ta bedre vare på og gi deg følelsen av at tiden setter ned farta.

Bli tilstedeværene og kjenn litt på følelsene i etterkant, så vil du helt sikkert oppleve det samme som meg – bremsepedalen på oppfattelsen av tidsbegrepet fungerer faktisk.

Når årets lengste ferieperiode for våre skolebarn starter i morgen er det mange familier som har en sprengfull aktivitetskalender foran seg. I forhold til begrepet; jo mer aktive vi er dess saktere vil tiden oppleves, bør en tettpakket aktivitetsferie være lykken….

MEN også for barna våre tror jeg vi må hjelpe dem med å ta inn følelsen av å være tilstede i det vi gjør i ferien.

Om åtte uker skal det på høstens første skoledag fortelles om sommerens opplevelser. Noen kan fortelle om spennende utenlandsferier med grottevandringer og bading i svale laguner.

Leser vi statistikken og virkelig snakker med naboer og lekekamerater vil vi raskt finne ut at de aller fleste har vært på egen eller familiens hytte i sommerferien, på biltur til Halland i Sverige eller tilbrakt fem dager på Foten badestrand.

Det synes jeg er virkelig fine ferieminner, men vi må lære oss til å sette pris på dem og påvirke barna til også å være tilstede.

Noe som gir dagens tips til foreldre og klassekontakter; lag en oversikt over hvem som er hjemme i ferieukene, da vil du fort oppdage at ikke alle er bortreist i to sommermåneder og ergo finner man enkelt en kamerat å leke med.

Ha en god og velfortjent sommerferie!

Mer fra Dagsavisen