Nyheter

Rita - den siste polfarer

-Veldig trist. Gamlebyen mister en institusjon når polet flytter. Så dette beklager jeg sterkt, lød Rita Walters nedtrykte kommentar da polet lukket sine dører i Færgeportgaten for alltid fredag.

81 år etter åpningen av Fredrikstad Samlag, Vinmonopolets forløper, var det definitivt slutt for utsalget i Gamlebyen. For brukerne en vemodig dag - for Staten en helt grei dag, skal vi tro butikksjef Einar Zakariassen:

Spiste seg selv

-Både vi og kundene synes dette er både rart og trist. Klart det er koselig å ha et pol i Gamlebyen hvis driften hadde vært økonomisk forsvarlig!

Men sånn har det ikke vært på mange år. Kurven har vært mer eller mindre konstant nedadgående, påminner butikksjef Einar Zakariassen.

På spørsmål om hvorfor omsetningen flatet ut og senere stupte, gir Zakariassen denne forklaringen:

-Årsakene er mange og sammensatte. Men det var jo i første rekke etter at polet i Torvbyen ble selvbetjent det gikk i utforbakke. Nå får vi se hvordan det går når også Østsiden får sitt eget selvbetjente utsalg, sier bestyreren forhåpningsfullt.

Allerede torsdag førstkommende tar Zakariassen og betjeningen som er utvidet med tre deltidsstillinger i mot de første kundene i de nye 485 kvadratermeter store lokalene ved brohodet.

Dit vil også siste-kunde i Gamlebyen Rita Walter gå når hun neste gang skal handle hvitvin til laksen:

-Klart det blir flott med et nytt pol. Man kan ikke boikotte Vinmonopolet selv om de flytter ut av Gamlebyen. Så dit vil også jeg gå.

Demokraten: - Hvorfor tror du Staten og kommunens politikere sa ja til å frata Gamlebyens handelsnæring nok en viktig institusjon?

Walter:-Det skulle jeg gjerne visst... Noe godt sjakktrekk var det i hvertfall ikke.

Gir ikke opp uansett

Håkon Viken, eier og driver av Gamlebyens Frukt og Tobakk tvers over gata, er oppgitt over pol-flyttingen:

-Vi vil helt klart miste noe av omsetningen. Kanskje opp mot 20 prosent. Vi har også tapt stort på politikernes parkeringsreglement for Gamlebyen de siste par åra.

Bøter til nesten alle døgnets tider - også når Gamlebyen er nesten folketom - skremmer bilistene bort herfra.

Men vi kommer ikke til å gi oss uansett, sier Viken som håper Posten forlenger sin avtale med den tradisjonsrike kiosken når avtalen snart skal reforhandles.

Mer fra Dagsavisen