Nyheter

Nye trafikkskilt må læres

Fra 1. juni innføres 40 nye skilt og symboler som bilistene må kjenne til. Disse skal gjøres enklere og sikrere for trafikantene.

Dette er den første fulle revisjonen av skiltforskriften siden 1980. Med de nye 40 skiltene og symbolene har Statens vegvesens nå totalt ca 320 skilt og symboler til bruk i trafikken.

Enklere

- Vi innfører noen nye skilt og har prøvd å gjøre gamle skilt enklere og mer lesbare for trafikantene. Vi har forenklet symboler og border, slik at trafikantene oppfatter skiltene bedre ved høy fart, sier Geir Ove Nordgård i Statens vegvesen.

- Sjøl om det ikke er store endringer som er gjort, er det viktig at folk lærer seg dette. Hele skilt- og symbolsamlingen vår ligger på Vegvesen.no, er hans oppfordring.

De nye skiltene og symbolene har følgende budskap: Gågate, kø, forbud for tyngre kjøretøy, sporvogn, forbikjøringsforbud for lastebil, sambruksfelt, sykkelfelt, parkeringsskive, gardsmat/bygdeturisme, samleskilt for veganvisninger, kryssnummer, bompengesymboler, og diverse severdighetsskilt for aktiviteter og friluftsliv.

Nye behov

Siden forrige skiltnormal ble innført i 1980 har trafikken økt med 85 prosent, samt at det har dukket opp nye behov.

- Vi har for eksempel fått AutoPASS siden sist, som krever nye betalingssymbol. Videre har trafikkveksten utløst behov for køskilt og sambruksskilt. Noen nye skilt gir bedre sikkerhet, som gul skilting ved vegarbeid. Skilt med kryssnummer gjør det lettere å finne fram, sier Nordgård.

Mer fra Dagsavisen