Nyheter

Brynild på bunnen

I en undersøkelse om de europeiske sjokoladefabrikantenes etikk og moral i forhold til begreper som regnsskog og barnearbeid blant kakaobønder i Vest- Afrika, scorer Fredrikstads sjokoladeprodusent lavest av samtlige.

ICRT (International Consumer Research and Testing) og Stock at State (SAS) klassifiserer både Brynild og Nidar i laveste kategori, der konklusjonen lyder som følger: ”Fabrikken møter ingen av ICRT/SAS’ krav og representerer bunnivå i form av totalmangel på etiske og politiske rammer gjennom styre og miljøfokus”.

Mangel på etiske rammer

Resultatet av undersøkelsen er publisert i seneste utgave av Forbuker- rapporten, og den er heller ikke særlig blid mot de øvrige norske produsenter. Både Nidar og Brynild scorer lavest på begrepet ”Miljøbevissthet”. Nidar kommer seg lenger opp på ”Samarbeidsvilje” og ”Sosial politikk”, der de ligger på toppen sammen med blant andre Nestle og Swiss Delice.

Freia (Marabou/Kraft Inc.) scorer også lavest på de fleste delspørsmål, mens Brynild scorer altså lavest på samtlige.

Ressursspørsmål

Gjennom en rekken henvendelser til de ulike fabrikantene, ble det forespurt om fabrikken kunne legge fram blant annet sin miljøprofil og svare på spørsmål i et skjema. Halvparten av fabrikkene ignorerte henvendelsene fullstendig, og flere påberopte seg mangel på interesse og mangel på ressurser for å kunne svare.

Ydmyk til problemet

Jon Brynildsen er litt overrasket over at undersøkelsen er så negativ for Fredrikstad- bedriften all de stund det ikke produseres sjokolade i Fredrikstad.

- Som kjent foregår all vår produksjon hos Minde. Dette er den direkte årsaken til at vi ikke har svart på undersøkelsen med annet enn akkurat dette. Men, og dette er viktig: Vi skal på ingen måte underslå oss ansvaret for Minde og ikke minst for det enorme problemet. Vi arbeider faktisk ganske aktivt, også internasjonalt, gjennom Norsk Sjokoladefabrikkers Forening og dens leder Dag Kjetil Øyna.

Må påvirkes internasjonalt

-Han sitter med betydelig kompetanse på disse meget viktige problemene og med kontakter blant annet innenfor ILO. Dette er nemlig et så omfattende ikke bare problem, men problemkompleks ,at vi her oppe i lille Norge ikke har noen sjanse for å nå fram. Vi snakker om så ulike kulturer, så ulike forhold og så innfløkte saker at det vil ta årtier å få rettet på. Men: Og det er vi veldig påpasselig med: Vi bruker en hver anledning til å påpeke nødvendigheten av å gjøre noe. Uten at det skal oppfattes som skryt eller reklame, men vi har faktisk bidratt med flere millioner bare de seneste årene for å etablere skoler i flere vest-afrikanske land. Kjernen i problemstillingen er nemlig at barna blir tvunget ut i arbeid på grunn av ekstrem fattigdom. Dersom kakaobøndene i Vest- Afrika får råd til å sende barna på skole, løser vi mye av problemet.

Fullstendig ukjent

Lederen av Norske Sjokoladefabrikkers Forening, advokat Dag Kjetil Øyna kjenner overhodet ikke til verken ICRT eller undersøkelsen.

- Med tanke på at vi har kontakt med samtlige norske produsenter samt betydelige kontakter internasjonalt, finner jeg det påfallende og alvorlig at ikke ICRT henvender seg til oss. Alle de svarene undersøkelsen skal belyse har vi fyllestgjørende svar på, og vi kunne bidra med betydelig informasjon når det gjelder det internasjonale arbeidet som faktisk har vært i gang en stund, både gjennom Norad her hjemme, World Cocoa Foundation, Verdensbanken og ILO, understreker Øyna. Blant annet sitter Anne Kielland som ekspert på barnearbeid i Verdensbanken, og er en betydelig samarbeidspartner. Dette stiller hele undersøkelsen i et betydelig mistenkelig lys, sier Øyna.

Mer fra Dagsavisen