Nyheter

Innstilt på langvarig streik

-Om vi så skal stå her hele vinteren gjennom så gir vi oss ikke før eierne aksepterer tariffavtalen vi har inngått med Handel og Kontor. Dét må være klinkende klart, sier talsmann for de streikende i Japan Photo, Werner Watne.

Norda-osen var bitende på Glade Hjørne i går da Watne og hans seks kolleger startet arbeidsdagen utendørs i stedet for bak disken i den tyskeide fotoforretningen. Streikegløden var imidlertid mer temperert enn vinterkulda:

-Ikke bare lønn

-Denne aksjonen handler om noe langt mer enn bare kroner og ører. Dette vet også vår arbeidsgiver inderlig godt. For det mest vesentlige med streiken er at vi får beholde retten til årlige forhandlinger, rett til involvering og rettighetene som ellers ligger i en tariffavtale. Vi ber simpelthen ikke om noen høyere avtalestandard enn hva som er vanlig i norsk arbeidsliv, sier Watne, som er uten sans for konsernet Japan Photos lønns- og personalpolitikk hvor praksis er at bedriftseieren forhandler direkte med de ansatte individuelt.

Watne, som har jobbet i Japan Photo i ni år, gikk selv i bresjen for organisering i fotoforretningen for et drøyt år siden. Kort tid etter, 15. februar i fjor, ble da også en tariffavtale inngått med Handel og Kontor. Den 1. september 2003 ble imidlertid butikken, som inntil da var drevet på franchisetaker-basis, overtatt av eieren Japan Photo Holding.

-Konsernledelsen likte ikke avtalen vi hadde med H/K. De ville ha bort hele organiseringa. Derfor, etter flere meklingsrunder med Japan Photo Holding, står vi her, forklarer Werner Watne.

Vil skvise fagbevegelsen

Overfor de ansatte i Fredrikstad har eierne i følge Werner Watne truet med å legge ned hele virksomheten hvis organisasjonskampen ikke opphører. Samtidig opplever Watne at mange ansatte i konsernets 18 øvrige butikker i landet nå vil melde seg inn i fagforbundet:

-Jeg får daglige henvendelser fra kollegaer fra hele Norge som spør om hvordan de skal gå fram for å bli organisert. At denne streiken vil gi ringvirkninger er det derfor liten tvil om. Slik sett bør Japan Photo Holding først som sist akseptere at vi har denne tariffavtalen, sier Watne.

-Er det din oppfatning at mektige bedriftskonsern får en stadig større aversjon mot fagbevegelsen?

-Dessverre, ja. Vi hører nå - i 2004 - om at det på jobbintervjuer stilles spørsmål som "er du organisert?". Der er like freidig som å stille spørsmålet "er du gravid - eller skal du bli gravid", synes tillitsmann Werner Watne.

Mer fra Dagsavisen