Nyheter

Blinklys, hva er det?

Moderne biler er godt utstyrt. En lang rekke av forkortelser gjengitt i brosjyrer og pressemateriell forteller om at vi kjører sikrere enn noensinne. ASP, ESP, EBR, TC, det er ikke nødvendig å kjenne de norske betegnelsene: Her skjønner vi at det er nedlagt et betydelig antall dollar, euro og yen for at vi i størst mulig grad skal kunne holde oss på veien. Noe annet er det med blinklysene....

De er fullstendig bortkastet på moderne biler. De oransjefargede lysene i bilens alle fire hjørner er der fullstendig uten mål og mening. Du ser det hver eneste dag i trafikken. Ta oppstilling ved et veikryss eller i nærheten av en rundkjøring og se hvor mange av de moderne bilene vi omgir oss med der blinklysene er fullstendig bortkastet. Du blir overrasket dersom en - 1 - prosent av de som kjører gjennom krysset bruker retningsviserne for å indikere hvor de har tenkt seg hen.

Og: Dette gjelder ikke bare de av oss som kan karakteriseres som matpakkekjørere ute i hverdagslige ærend for å frakte seg selv og sentrale familiemedlemmer til og fra ulike gjøremål. Dette gjelder også de av oss som er profesjonelle i trafikken. Det gjelder bussjåfører, taxisjåfører og andre yrkesutøvere. I så vel sivile som uniformerte biler.

- Uniformerte, sier du? Det gjelder vel ikke de av oss som er satt til å overvåke andres adferd i trafikken? De med hvite biler og blått lys som ilegger oss forelegg, bøter og prikker? Jo, det gjelder også disse. Bare se deg rundt i trafikken. Hvis du da ikke er så opptatt med det som foregår inne i bilen at du ikke har tid til å se deg rundt. Sende en tekstmelding på mobilen for eksempel.

Bare et tilfelle: Forleden ville tilfeldighetene (- eller snarere redaktøren) at jeg skulle kjøre en tur for å møte noen spennende mennesker. Foran meg gjennom store deler av distriktet kjører en buss, en rød en med kul på taket. Mellom bussen og meg selv ligger en uniformert bil tilhørende nevnte etat, med to personer om bord. Gjennom syv kryss og fire rundkjøringer ble ikke blinklyset brukt en eneste gang av de to profesjonelle sjåførene. Nå kan det selvsagt tenkes at det blinkende oransje lyset var ute av drift (svært lite sannsynlig) på begge kjøretøyene. Det hører nesten med til historien at da bussen stoppet for å slippe av passasjerer etter noen kilometer, brukte sjåføren heller ikke blinklyset for å signalisere til sine medtrafikanter at han aktet seg ut i kjørebanen igjen. Da den uniformerte tjenestebilen og jeg passerte skjønte vi hvorfor. Bussjåføren var opptatt med å ratte bussen samtidig som han snakket i mobiltelefonen. Da har du selvsagt ikke tid til å sette på blinklyset.

I arbeidet som bilmedarbeider i herværende avis, har jeg hatt fornøyelsen av å komme i kontakt med en rekke personer som lager de bilene vi kjører rundt i. Designere, ingeniører og teknikere som skaper biler over hele verden. Ved flere anledninger har jeg spurt om ikke bilene ville bli noe rimeligere ved å la være å sette på blinklys. Jeg vet også at det bli lettere å formgi bilen, dersom designere slapp å ta hensyn til de oransje blinkende lysene. I alle tilfelle blir jeg møtt med lett hoderysten.

- De er da svært nødvendige??? Jo, der er kanskje det. Men ikke her i landet.

For en stund siden hadde jeg gleden av å skulle manøvrere en relativt stor bil ut av Roma sentrum sammen med en kollega biljournalist. Morgenrushet i Roma er av typen: Hvis det er fire kjørefelt en vei, står minst seks biler fremst og venter på grønt lys, sammen med «et par hundre scootere». Da er det lett å tenke at her blir det kaos. Men, nei! Da det grønne lyset kom på gled trafikken som smurt over krysset, dette til tross for at det ca hundre meter lenger framme var satt opp en innskrenkning i veien for arbeider. De «flere hundre» scooterne og seks bilene, herav to mellomstore lastebiler, tok nemlig såpass hensyn til hverandre at de brukte blinklyset ved filskifte. Og: De vinket hverandre fram. De tok med andre ord hensyn til hverandre i trafikken. Det var en så uventet opplevelse at man ble nesten rørt. Som en av de aktuelle bilskaperne sa det rett ut: - Retningsgiverne har du jo for å fortelle andre mennesker hva du akter å gjøre. Det blir jo mindre uhell av slikt.

Så det virker som blinklysene blir å finne også på de neste generasjoner biler. Men her i Norge gir vi nok fortsatt blaffen i å bruke blinklysene. Da er det lettere å bruke fingeren overfor medtrafikante i St. Croix-krysset og andre steder hvor det jevnlig topper seg. For nåde den som viser smidighet i trafikken......

Mer fra Dagsavisen