Nyheter

Krever glasshuset jevnet med jorda

- Kan en byggherre få tilgivelse for å ha reist et 90 kvadratmeters glasshus uten tillatelse? - Ja, mener Sivilombudsmannen, nei sier rådmannen i Fredrikstad.

- En prøvesten
Så enkel og glassklar er problemstillingen politikerne i Teknisk Utvalg skal hanskes med torsdag førstkommende.

Han bygde første og søkte etterpå, skipsreder Ole Schrøder. Uten å informere en eneste offentlig instans «glasset» han inn sitt utendørs svømmebasseng ved Kariodden på Hankø.
Siden innvielsen i 1995 har byggverket vært gjenstand for et kontinuerlig ping-pong-spill mellom den freidige byggherren, et par advokater og tre offentlige forvaltningsnivåer. Men nå er leken snart slutt, i følge Teknisk Utvalgs leder Terje Moland Pedersen:
- Vi kan ikke se at det er kommet nye momenter inn som kan endre vår oppfatning av realitetene. Dette betyr etter alt å dømme at utvalget opprettholder sitt vedtak om riving.
- Dere er redde for presedens - at Kong Salomo får lov til å gjøre som han vil, mens Jørgen Hattemaker pent må finne seg i å følge oppsatte kjøreregler?
- Ja, vi frykter at en slik sak kan bane vei for andre som vil ta seg til rette, uavhengig om man er fattig eller rik. For oss i TU er dette selvsagt helt uholdbart. Slik sett er glassoverbygget en fin prøvesten for Fylkesmannen som til slutt skal avgjøre saken, sier Moland Pedersen.
Fylkesmannen opphevet i 1997 Teknisk Utvalgs rivingsvedtak fordi han mente det ikke fantes saklig begrunnelse for avslag. Nå håper Moland Pedersen at TU og Fylkesmannen kommer til felles standpunkt.
Skipsreder Ole Schrøders advokat har ved to anledninger tidligere uttalt at det aldri har vært i klientens hensikt å omgå bygningsloven. Snarere har Schrøder, i følge Oslo-advokaten, vært opptatt av at glasshus-prosjektet skulle behandles som en ordinær byggesøknad.
Spørsmålet var bare; når?

Mer fra Dagsavisen