Nyheter

Sjømat, sel og sol

Selsafari, grillstekt hvalkjøtt, fiskesuppe og ferske reker trekker folk til den årlige Sjøbufestivalen i Utgårdskilen på Hvaler.

- Det største trekkplasteret vårt er den gode maten, miljøet her i havna og de ferske hvalerrekene, mener festivalleder Steinar Forsberg.
Interessen for å være med ut på havet er også stor.
- Av sikkerhetsgrunner må vi begrense antall deltagere. På båtene som tråler får ingen være med, mens 100 fikk oppleve sel som solte seg i det fine sommerværet lørdag.
Sky sel
Ute i fjorden blåste det friskt, slik at enkelte ganske snart måtte mate Neptun med det samme.
- Selen er også sky på denne tiden, så det er vanskelig å komme nær nok, mener Leif Erik Holter, skipper på «Stangholm».
Allerede fra klokka sju lørdag var det hektisk aktivitet i Utgårdskilen. Boder, scene og kjøkkenavdelinger skal rigges til.
De som virkelig får jobbe er kokkene på sjømat. Allerede fredag morgen startet de forberedelsene.
- 80 kilo hvalbiff skulle legges i marinade, for å få den gode smaken etter grilling. Grunnlaget for fiskesuppa lager jeg i en rekekoke som tar 120 liter. Fisk, skalldyr og grønnsaker som skal i tilsetter vi etter hvert, forklarer sjefskokk Yngvar Nilsen.
Gourmetkokk
De færreste er klar over at en av Norges beste og mest kjente kokker står for sjømaten i Utgårdskilen. Yngvar Nilsen er opprinnelig fiskersønn fra Vesterøy, senere kjent fra kokkelandslaget og egen gourmetrestaurant i Oslo.
- Det er utrolig viktig at noen driver korps og aktiviteter for ungdom. Ved å stille her kan jeg gi tilbake litt av det trenerne gjorde for meg da jeg vokste opp. Dessuten treffer jeg masse kjente, både fra oppveksten her og kunder i Oslo, sier sjefskokken mellom slagene.
Fra den spede begynnelsen for fire år siden har Sjøbufestivalen økt hele tiden. I fjor var omsetningen på over 250.000 kroner, og Forsberg tror det blir enda mer i år.
- Men utgiftene våre er også store, så overskuddet blir ikke all verden. Det er også en stor risiko å ta. Svikter været, går det rett til bunns.
Det gjorde det avgjort ikke lørdag. Store og små koste seg i det flotte været, fra tidlig morgen til sent på kveld.

Mer fra Dagsavisen