Nyheter

Hytter på Thorsø

Gustav Thorsø Mohr ønsker å bygge 40 utleiehytter og båthavn på sin eiendom ved Bevø. - Vi er nødt til å finne flere inntektskilder for å klare driften av herregården, forklarer godseieren og melkebonden.

- Foreløpig er alt på idéstadiet. Jeg oppfatter i alle fall at stemningen hos kommunale myndigheter som god, sier Gustav Thorsø Mohr. Planene går ut på å oppføre mellom 30 og 40 hytter nordøst for Bevø camping. I strandlinjen noen hundre meter nedenfor skal det anlegges brygge for småbåter, og innover i vika skal det ryddes plass for strand og grøntområde.
Mer camping
- I Kystsoneplanen er det vedtatt å utvide campingplassen nordover med 30 dekar. Men hele området nordover på omlag 70 dekar egner seg til camping. Derfor foreslår jeg at campingen tar i bruk hele dette feltet. I stedet kan noen av plassene trekkes vekk fra strandlinjen, så friområdet ved vannet blir større. I badebukta på Bevø vil det være fint om vi får ryddet siv og lagt bedre til rette for badeplass, mener Mohr. Hytter, større campingplass, strand og båtplasser vil føre til økt biltrafikk.
- Derfor ønsker jeg å bygge en ny vei inn fra Brevik, som følger den eksisterende traktorveien. Dermed kan vi begrense gjennomkjøringen i Humlekjærgrenda, påpeker grunneieren.
Stolt
Hyttebygging på eiendommen til Thorsø-slekten innebærer et solid skifte i forvaltningen av området. På hele halvøya med 16 kilometer strandlinje er det kun 20 hytter.
- Far var stolt av at han ikke solgte unna hyttetomter på 50- og 60-tallet. Nå er imidlertid trenden i landbruket, her i landet som i resten av Europa, at inntektene ikke strekker til. Derfor er jeg nødt tilå finne nye inntektskilder, forklarer Gustav Thorsø Mohr.
- Jeg har mye urørt natur på eiendommen, men tjener jo ikke en krone på at folk går søndagstur der, bemerker han.
Pengesluk
Gårdbrukeren driver kornproduksjon og har 50 melkekyr, men tjener ikke nok til livsopphold og vedlikehold av herregården og driftsbygningene.
- Disse krever i snitt en halv million kroner årlig for å holdes vedlike, illustrerer bonden. Så langt oppfatter han en positiv stemning hos kommunen i forhold til planene. Men storbonden tar ikke sjansen på at beslutninger overlates til tilfeldighetene. Han har invitert hele formannskapet på befaring, og onsdag formiddag tar de folkevalgte turen til Torsnes. Dagen før får bygda anledning til å diskutere planene. Da arrangerer Torsnes arbeiderpartilag åpent møte.

Mer fra Dagsavisen