Nyheter

Saftige bom-anklager

- Politikerne på Hvaler ga seg selv rabatt i bommen på hytteeiernes bekostning, hevdet advokat Arne Os i Oslo byrett i går.

Her startet saken som Hvaler Hytteeierforening har anlagt mot Samferdselsdepartementet. Med leder Odd Løkkevik i spissen, og som saksøkernes eneste vitne, krever foreningen at departementet anullerer sitt vedtak fra oktober 1997. Dette vedtaket gir 80 prosent rabatt på passering av tunnel-bommen på Stokken for fastboende på Vestre Hvaler, som betaler ti kroner. Forutsatt et visst antall passeringer, er hytteeierne innrømmet 35 prosent rabatt og betaler 35 kroner.
- Ulovlig
- Differensiering av bompenge-satsen basert på bosted er ulovlig og i strid med de alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper, argumenterte Arne Os i sitt innledningsforedrag på vegne av hytteeierne. Os hevdet at vedtaket ikke er gjennomtenkt, men i hovedsak bygger på at økonomien for tunnelselskapet var dårlig og det offentliges garantiansvar var «snublende nær» å måtte innfris.
- Urimelig
Satsen på ti kroner lå som en ganske tung forutsetning i Hvaler kommunestyres tilsagn om å flytte bommen fra Asmaløy til Stokken.
- Her har politikerne som er fast bosatt på Hvaler begunstiget seg selv på hytteeiernes bekostning, fastslo Arne Os.
- Vi er ikke ute etter at noen skal betale mer for at hytteeierne skal betale mindre. Vi ønsker vedtaket opphevet og at departementet skal finne en løsning som ikke gir en så himmelropende urimelig forskjell mellom to grupper, sier Arne Os til Demokraten.

Økonomi
- På bakgrunn av de økonomiske forholdene var det anledning til å innrømme denne rabatten, hevdet advokatfullmektig Kristian Syverstad Myrbakk fra Regjeringsavdokaten på vegne av Samferdselsdepartementet. Han trakk frem at departementet hadde lagt vekt på Hvaler kommunes argumenter om fri sirkulasjon av trafikken innad i kommunen.
- Betaler mer
- Nå skal jeg ikke prosedere denne saken i avisen, men beboerne på vestre Hvaler betaler totalt sett mer enn hytteeierne. Sistnevnte gruppe passerer bommen i gjennomsnitt 17 ganger hvert år, mens de fastboende trafikkerer dette punktet hyppigere, sier Syverstad Myrbakk til Demokraten. Det er satt av tre dager til saken i Oslo byrett, men den avsluttes trolig allerede i dag.

Mer fra Dagsavisen