Nyheter

Elektrisk feil – årsaken til mange boligbranner

Feil på elektriske anlegg, glemsomhet og feil bruk av elektriske artikler har vært årsaken til svært mange boligbranner i Fredrikstad de siste årene.

- Det er nok endel hobby-elektrikere i distriktet, og vi opplever ofte å se skrekkeksempler på elektriske koblinger når vi er på våre inspeksjoner i bolighus, forteller avdelingsleder Ingar Benjaminsen ved Tilsynsavdelingen ved Fredrikstad Energiverk A/S.
Avdelingslederen påpeker også at det er huseier som er ansvarlig for at det elektriske utstyret og at installasjonene i huset brukes riktig og er i god stand.
Brannårsak
I 1999 bisto det lokale eltilsynet politiet i etterforskingen av 20 boligbranner i Fredrikstad, og 13 av brannene hadde elektrisk årsak. I fjor ble 29 branner etterforsket, og 21 av disse oppsto på grunn av elektriske feil.
Ingar Benjaminsen og installasjonsinspektør Rolf Nordsted etterlyser mer bevissthet blant huseiere når det gjelder elektriske installasjoner.
Gammelt og dårlig
- Vi opplever at folk som kjøper eldre hus bruker mye penger på ombygging og restaurering, men glemmer det elektriske anlegget, som ofte kan være både gammelt og i dårlig forfatning, forteller Rolf Nordsted.
- Det er endel huseiere som har opplevd at feil på det elektriske anlegget har blitt skjebnesvangert, og fått store konsekvenser, opplyser Benjaminsen til Demokraten.
Branner
- Hva bør huseiere være oppmerksomme på for å forhindre branner av elektriske årsak?
- Kokeplater som ikke blir slått av etter bruk, og kjeler som tørrkoker, forårsaker mange branner. Gjør det til en vane å trekke ut støpslet på elektriske apparater når de ikke er i bruk, sier Nordstad.
- Bruk aldri sterkere lyspære i en lampe enn det den er merket for. Svimerker på en lampeskjerm er et faresignal, sier han.
Vifteovner
Avdelingsleder Ingar Benjaminsen påpeker faren ved å plassere møbler eller gardiner for nære, eller tildekke panelovner.
- Tørk heller aldri klær på ovnen. Vifteovner bør heller ikke plasseres i rom hvor det er løse dyr som hund og katt, eller hvor små barn leker, advarer han.
Overopphetede tørketromler og vaskemaskiner har også forårsaket flere boligbranner i Fredrikstad.
Gå aldri fra
- Dessverre er det en del folk som setter i gang tørketrommelen eller vaskemaskinen, før de tar en tur på butikken, eller går å legger seg for natta. Det kan få katastrofale følger, sier Benjaminsen.
Skjøteledninger som er kveilet opp og som det står strøm på er skikkelige brannfeller.
- Vi har opplevd at det har gått varmegang i kveiler med skjøteledning eller sneller, som man får kjøpt, hvis ledningen ikke er trukket helt ut før bruk, påpeker Benjaminsen.
- Det kan også være lurt med en sjekk i sikringsskapet i ny og ned. Kontrollere at sikringene er skikkelig tilskrudd, og at det ikke er unormal varmegang i noen av sikringene, sier han.

Mer fra Dagsavisen