Nyheter

Nå måtte tvillingene komme før Stortinget for Elin Tvete (Sp)

Beskjeden mamma Elin Tvete fikk av tvillingjentene på 15 var krystallklar: Nå vil de ha henne mer hjemme. Da var det lett å ofre en mulig stortingsplass: – De har vært veldig tålmodige i mange år.

Bilde 1 av 3

Senterpartiet har over lengre tid vært i solid frammarsj, og stortingsvalget til høsten kan for første gang på 94 år gi Østfold Sp to representanter i landets lovgivende forsamling. Elin Tvete (44) fra Onsøy, som har stått nest øverst på Østfold Sps liste ved de to siste stortingsvalgene, kunne fort fått plass i et av de 169 setene i maktens sal.

Men med tvillingdøtrene Martha og Celina (15) på full fart inn i en del av ungdomstiden hvor vingene skal luftes, stilte Tvete plassen sin på stortingslista til disposisjon og pekte i stedet på Kjerstin W. Funderud som et godt valg til andreplassen. Selv står Tvete på fjerdeplass, med trygg avstand til stortingssalen. Hun var enig med døtrene, som sa i det uformelle familiemøtet rundt kjøkkenbordet:

– Jeg trengte ikke å stå så høyt på lista denne gangen. De så at Sp ligger an til å gjøre et godt valg, og skjønte tegninga. Nå må jeg prioritere Fredrikstad-politikken og være mer hjemme, fikk jeg beskjed om. Kjæresten min, som har gitt meg god støtte, satt rundt det samme bordet og var enig med jentene. Det var et veldig enkelt valg å ta da de tre ga så klar beskjed, sier Elin Tvete til Demokraten.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Sp-politiker Elin Tvete med tvillingdøtrene Celina (til venstre) og Martha for flere år siden. Bildet er publisert med tillatelse.

Sp-politiker Elin Tvete med tvillingdøtrene Celina (til venstre) og Martha for flere år siden. Bildet er publisert med tillatelse. Foto: The Studio

Les også: Er glad for at ulver er blitt tvangsflyttet til Østfold

For det er ingen politisk karrieredrøm fra jentedagene som nå er lagt i grus. I politikken har Tvete bare grepet mulighetene når hun har fått dem, forteller hun. Nyvalgt generalsekretær i Norges Blindeforbund og Sp-mann, Per Inge Bjerknes, har hun jobbet mye med. Han har til tross for synshemming vært fylkesvaraordfører, sentralstyremedlem i Senterpartiet og sjefingeniør i Statens vegvesen.

– Han har presset meg positivt og vært en pådriver for at jeg skal gripe mulighetene, forteller Tvete.

Les også: Det eneste Blindeforbundets nye toppsjef angrer på er at han spiste rottekjøtt i Vietnam

Slottsmiddag og 13 kilo papir

Sps gruppeleder i bystyret siden kommunevalget i 2019 har hjemmekontor på familiegården et steinkast fra Kjennetjern naturreservat, når hun lar seg intervjue om det viktige valget hun har tatt. Som vararepresentant i inneværende periode, har hun og familien tidligere fått kjenne på hva det innebærer å jobbe som folkevalgt på Tinget. I to korte perioder på høsten 2018  og høsten 2019 måtte hun trå til i hovedstaden.

– Den første gangen var det snakk om 14 dager, og jeg kom rett inn i budsjettprosessen. Det var hektisk, spennende og litt forvirrende. I runde to på Tinget året etter var jeg mer forberedt, og hadde min første dag da det 13 kilo tunge budsjettet kom inn på tralle. Jeg lærte mye, men følte meg samtidig veldig fersk. Så jeg grep fatt i Østfold-saker som villsvin og stillehavsøsters. I den perioden fikk jeg også med meg Nobel-utdelingen og en slottsmiddag med Per Olaf Lundteigen som ledsager. Han var en veldig god og stø mann å ha med seg inn i alle formalitetene, som å hilse pent på kongen, husker hun.

Les også: Nygård klar for Stortinget (+)

I de to gjesteoppholdene på Stortinget bodde hun i Oslo hele arbeidsuka og var hjemme bare i helgene. Både da og mens arbeidsbelastningen som politiker generelt har vært stor, har hun fått god støtte av foreldrene sine i nabohuset på gården.

– Jentene har vært veldig mye hos besteforeldrene sine og fått god oppfølging av dem. Nå er de i slutten av 70-årene og starten av 80-årene, og jentene skal trolig ut og flakse mer. Så det er fint å ikke måtte overlate det til besteforeldrene. Blant annet regner jeg med at det blir stadig mer kjøring og henting av to veldig aktive og sosiale jenter. Men – mamma og pappa skulle nok gjerne sett at jeg kjører på mot Stortinget. De stiller alltid opp.

Les også: – Det har vært dager da jeg har følt at nå drukner jeg

Baby på talerstolen

Tvete rakk å bli 28 år før hun ble politisk aktiv, da partiveteran Hans Ek ringte og fikk vervet henne inn som styremedlem i Onsøy Sp. Ek har alltid vært god til å verve folk, mener hun. Han kjente til henne gjennom styreverv i Bygdeungdomslaget, Bygdekvinnelaget og Bondelaget, hvor det var vanlig at styremedlemmer satt på tvers av organisasjonene. Du kjenner henne kanskje best som fylkespolitiker, fra de åtte årene hun representerte Sp i Østfold fylkesting fra 2011 til 2019.

– Det politiske engasjementet mitt ble vekket da jeg fikk barn. Jeg hadde fram til da sittet i symøter og opplevd at  verdensproblemer ble løst uten at de egentlig ble det. Døtrene mine var med på sitt første årsmøte i Østfold Sp bare et halvt år gamle, i barnevogna. Jeg tror den ene av dem var på talerstolen også, og det gikk ikke stille for seg, ler Tvete.

Les også: Kommunen har bestemt seg: Pynten blir kystledhytte (+)

– Fullstendig feilslått skolepolitikk

Hun hadde allerede fra 8-9-årsalderen vært en del av organisasjonslivet gjennom verv i 4H og etter hvert Bygdeungdomslaget, og var like engasjert, men ikke så talentfull, i både friidrett og fotball. I både Lervik og Trosvik var hun best uten ball, hevder hun. Da Tvete ble politisk vervet som nybakt mamma, tente også engasjementet for noe mer enn bygdespørsmål i den lærerutdannede onsingen: Elever og læreres vilkår for å lykkes i skole og barnehage.

– Ja, det var der den politiske interessen min startet. Det er krevende vilkår for dem som jobber i både barnehage og skole, hvor mange unger trenger enormt mye omsorg i tillegg til den faglige oppfølgingen. Jeg har alltid vært veldig glad i dem som ikke klarer å sitte stille, og kjenner meg litt igjen fra da jeg selv fikk utfolde meg og tryne litt innimellom i oppveksten her ved Kjennetjernet. Jeg var ganske aktiv selv. Selv om jeg ikke hadde klippekort på legevakta, ble det jo noen besøk, smiler Tvete.

Les også: Lærere krever respekt og vaksine

I sin første periode i fylkestinget var hun 20 prosent frikjøpt fra jobben som barneskolelærer på Øreåsen, hvor hun husker de hadde egne timer med spesialpedagogikk, som var læring av følelser, å være en del av en gruppe, å lese andre og gi plass til hverandre.

– Det trente vi på med elevene, men sånt er helt borte fra skolen i dag. I skolen har det lenge vært et veldig fokus på fag, noe jeg tror er fullstendig feilslått. Jeg er glad i mennesker og våre ulikheter, og er opptatt av at vi må se styrkene til hver enkelt. Jeg brenner for at alle, uansett personlighet og behov, skal ha mulighet til å lykkes i skolen. Vi er ikke like, noen av oss. Vi voksne er veldig forskjellige, og da må vi også godta at ungene er ulike. Det opplever jeg at mange lærere gjør, men de må også gis bedre vilkår for å lykkes med å gi elevene det beste tilbudet.

– Kanskje er det på Stortinget du hører hjemme likevel?

– Nei, nå har jeg veldig lyst til å fortsette i Fredrikstad-politikken, hvor vi snart står overfor et spennende ordførerskifte og dynamikken kanskje vil endre seg litt. Jeg synes Jon-Ivar Nygård har gjort en god jobb, men jeg tror også at Siri Martinsen har mye å tilføre, svarer Tvete.

Les også: Den neste ordføreren finner trøst og trygghet i Torsnes-skogen (+)

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Elin Tvete (Sp) skal bruke mer tid med døtrene i barndomstraktene ved Kjennetjern naturreservat i Onsøy. Hun stilte en mulig stortingsplass til disposisjon etter tvillingenes ønske.

Elin Tvete (Sp) skal bruke mer tid med døtrene i barndomstraktene ved Kjennetjern naturreservat i Onsøy. Hun stilte en mulig stortingsplass til disposisjon etter tvillingenes ønske. Foto: Martin Næss Kristiansen

Tror Viken blir oppløst

Hun peker på én jokerfaktor til ambisjonene sine i lokalpolitikken.

– Jeg trivdes også innmari godt som fylkespolitiker, og med Viken oppløst og et Østfold som skal bygges opp på nytt kan det hende at fristelsen blir for stor.

– Så du tror Viken fylkeskommune blir oppløst?

– Ja, det blir'n. Det er en helt unaturlig region å ha en felles administrasjon og et felles styre for. Oppløsning forutsetter jo at det blir et regjeringsskifte – da vil søknaden bli sendt fra partiene som har lovet å søke oppløsning, slår hun fast.

Les også: Opposisjonen vil reversere fylkesreform

Tvete understreker at hun per nå er mest lysten på å fortsette som lokalpolitiker, hvor hun vil jobbe hardt for å ta vare på «det bitte lille vi har igjen av matjord».

– Det er vi pokka nødt til. Vi kan ikke velge billigste løsning hver gang. Fredrikstad er sånn sett allerede blitt flinkere på plassering av nye næringsbygg, men vi må fortsette å verne matjord også i boligbyggingen. For øvrig er det utrolig hvor mange år det tok å finne ut at det er best å bygge på fjell, mener hun, og sikter da også litt til skredfare, som Gjerdrum kommune smertelig fikk kjenne på i romjula.

Les også: Ønsker sikring mot kvikkleireskred på Rolvsøy

– Ingen andre som er så glad i læreren sin

Det lokale engasjementet til tross – en eventuell ny fylkesmulighet må vurderes. Hun lukker ikke døra. Det har hun lært av Per Inge Bjerknes at hun ikke må gjøre.

– Jeg har hørt på ham før, og ikke angret. Han har i alle fall grepet mulighetene, mener hun.

Alt til sin tid, formaner Elin Tvete. Kanskje endrer planene seg igjen når døtrene, som hun har eneomsorg for, er ferdig på videregående skole og skal flakse enda litt lengre.

– Det var ikke viktig for meg å stå høyt på lista, og jeg har fått lov å drive med politikk på heltid i mange år. Jentene har vært veldig tålmodige i mange år. Nå blir det godt å få mer tid hjemme og fokusere fullt og helt på den viktige Fredrikstad-politikken.

– Så, hvor er du om ti år?

– Hvis jeg fortsatt er politiker, tipper jeg at det er i Fredrikstad. Hvis ikke, jobber jeg nok som lærer igjen. Jeg savner ungene og det kollegiale ved å jobbe i skolen. Det er magisk å få jobbe med de yngste, det er vel ingen andre som er så glad i læreren sin, gliser hun.

Ut på tur: – Det finnes så mange fine områder i Fredrikstad som folk kanskje ikke vet om (+)

Mer fra Dagsavisen