«30 år med ælvepadling og pappbåter på maritim Glommafest»

Glommafestivalen har stått stødig på bryggekanten siden 1989 og klarer garantert 30 år til, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen i dagens leder.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og lederskribent

Nok en festivalhelg i Fredrikstad er over og Idyllfestivalen kan med suksess notere 17.000 besøkende på Isegrans grønne sletter. Norge er et land av festivaler, hvor også Fredrikstad har inntatt en solid posisjon de siste årene. Selv for oss som har jobbet i lokalpressen i en årrekke krever det oppmerksomhet og planlegging av arbeidsoppgavene når utallige festivaler og arrangement skal omtales – ikke minst i en redaksjon med få ressurser, noe som medfører hard prioritering.

Litteraturfestival, animasjonsfestival, ølfestival, Hankøfestivalen, DOK 19, Barnas Verdensdager, «SommerfestiHvaler» og Månefestivalen er noen – i tillegg til lokale lattermilde sprell på Båthuset og musikkteater i Brottet på Hvaler. Rekken av konserter er ikke nevnt, ei heller kronen på sommerens familiearrangement; Tall Ships’ Races.

LES OGSÅ: CC Cowboys spiller på Idyll i 2020

Det er bare å sette to streker under reiselivssjef Maya Nielsens utsagn: – Den langsiktige effekten av arrangementer er at de bygger byens omdømme, som arrangørby og som et hyggelig sted å besøke – og komme tilbake til.

Glemt Glommafestivalen? Nei da, i 30 år har entusiaster jobbet for at elva skal innby til fest, moro og sprell – under sikre forhold. Festivalen mener selv at mellom 100-150.000 besøkende er innom hvert år, noe som medfører tittelen: «Østfolds største – og eldste festival».

Tidligere festivalgeneral Alf Haugen ryddet vei for byfesten – og nåværende, Knut Roald Hansen, har fra 2013 snudd underskudd til overskudd. Miksen av eiere og samarbeidspartnere bør rett og slett være en forretningsmal for lignende festivaler i vårt langstrakte land. Nyhetens publikumsinteresse for andre festivaler kan ofte bli en tung økonomisk bør for de etablerte – Glommafestivalen har stått stødig på bryggekanten siden 1989 og klarer garantert 30 år til. Snora kan klippes for fire dagers maritim byfest – med jubileumskonserter, «dødsing», parade, ælveduell og ikke minst pappbåtseilas. 

Fikk du med deg denne?«Uten mange protester har jorda til gårdene Wilberg, Bråthen og Glemmen forsvunnet»