Lot seg ikke stoppe av førerkortbeslag

Den øst-europeiske mannen i slutten av 30-årene satte seg bak rattet på nytt etter å ha mistet lappen for kjøring i cannabisrus. Nå er han idømt 24 dagers betinget fengsel og en bot på 40.000 kroner.

Det var en kveld i april i år at den Fredrikstad-bosatte mannen ble stoppet av politiet i Ås, på vei hjem fra Oslo. På bakgrunn av mistanke om ruskjøring ble førerkortet hans beslaglagt på stedet, og en analyse av blodprøven han avla viste senere at han hadde THC-verdier (virkestoff i cannabis) tilsvarende en alkoholpromille på over 0,5.

Da mannen i slutten av 30-årene møtte i Fredrikstad tingrett tidligere i oktober, erkjente han å ha røyket enten hasj eller marihuana kvelden forut for denne kjøreturen, og at han hadde tatt den siste røyken litt etter midnatt.

Les også: Tatt med 100 gram hasj i underbuksa

Fiklet med telefonen

Fem måneder senere, i midten av september, var hun ute på en ny kjøretur til tross for at førerkortet hans fremdeles var beslaglagt. Denne gangen ble han stoppet av politiet ved Østfoldhallen, og han holdt også på med telefonen mens han kjørte, uten at den var plassert i påkrevd fastmontert holder i umiddelbar nærhet av rattet.

I retten forklarte mannen at han hadde brukt telefonen til å bytte sanger på bilens musikkanlegg, og at den hadde ligget i førersetet mellom beina hans. Han forklarte også at han visste at han ikke burde ha kjørt bil den dagen, i og med at han hadde blitt fratatt førerkortet.

På bakgrunn av mannens uforbeholdne tilståelse, mente retten det var på sin plass å gi mannen en strafferabatt på 33 prosent. Han ble derfor dømt til en betinget fengselsstraff på 24 dager, med en prøvetid på to år – i tråd med påtalemyndighetens påstand.

Les også: Mann (53) fikk sin dom nummer 26

Redusert bot

Samtidig argumenterte mannen for at den foreslåtte boten på 48.000 kroner var for høy. Han begrunnet dette med at han har høye utgifter knyttet til hyppige reiser til hjemlandet, og at han forsørger familien og sin syke far.

«Retten mener dette er et forhold som tilsier at boten bør settes noe ned, og mener boten skjønnsmessig kan settes til 40 000 kroner», heter det i dommen.

Mannen ble også fradømt retten til å kjøre bil i 12 måneder, fra og med den dagen førerkortet hans ble beslaglagt.

Les også: Kjørte 150 km/t i 40-sone forbi ungdomsskole og boligstrøk