Nyheter

Lokal polititopp ønsker elektrosjokkvåpen på permanent basis

Fredrikstad-politiet har gode erfaringer med prøveprosjektet på bruk av elektrosjokkvåpen i tjeneste. – En human måte å håndtere skarpe situasjoner på, mener seksjonsleder for nærpoliti, Inge Jensen.

Fra nyttår iverksatte Politidirektoratet et prosjekt for utprøving av elektrosjokkvåpen (ESV) i fire politidistrikter - Troms, Sør-Vest, Øst og Oslo. Hensikten er å kunne gi en kunnskapsbasert anbefaling til Justis- og beredskapsdepartementet om eventuell permanent innføring av våpentypen i norsk politi.

–  Prøveprosjektet har pågått i ni måneder, og selv om vi ikke har noen evaluering klar ennå, har vi eksempler på at tjenestepersonenes bruk av elektrosjokkvåpen har forhindret at liv er gått tapt, sier politiinspektør og prosjektleder i Politidirektoratet, Kjetil Lussand i en pressemelding.

Han tar samtidig forbehold om at han ikke kan fastslå helt sikkert hva som ville ha skjedd i de ulike hendelsene dersom elektrosjokkvåpen ikke var tilgjengelig.

Les også: Norsk politi får bruke elektrosjokkvåpen

– Har sin misjon

I løpet av årets ni første måneder ble ESV avfyrt 26 ganger av polititjenestepersoner på landsbasis, og tre av disse tilfellene var i Fredrikstad.

– Tilbakemeldingene jeg har fått er at mannskapene selv har gode erfaringer, og opplever at dette er et hjelpemiddel det har vært behov for i maktstigen, sier seksjonsleder for nærpoliti ved Fredrikstad politistasjon, Inge Jensen til Demokraten.

Han håper nå at hjelpemiddelet blir mer enn bare et prøveprosjekt, men understreker at det ikke er opp til ham å avgjøre dette.

– Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg personlig mener dette er et godt verktøy for politiet, som har sin misjon, sier Jensen.

Les også: Kjørte 150 km/t i 40-sone forbi ungdomsskole og boligstrøk

Polititjenestemann ved Fredrikstad politistasjon bærer elektrosjokkvåpen (ESV).

Trusseleffekt

Grunnlaget for å bruke elektrosjokkvåpen er at det er fare for liv eller alvorlig personskade, eller når politiet ikke kan gjøre jobben sin uten at tjenestepersoner eller andre utsettes for slik fare.

– Fellestrekkene er at situasjonen er såpass skarp at det vurderes som mest formålstjenlig å ta i bruk ESV. Vi skal alltid prøve andre metoder og midler først, men dersom det for eksempel ikke lykkes å få kontroll på en person ved hjelp av pepperspray, er dette et hjelpemiddel som fyller et tomrom før man vurderer å trekke skytevåpen, sier Jensen.

I pressemeldingen fra Politidirektoratet trekkes det også fram at det har blitt truet med bruk av ESV 44 ganger i tillegg til de 26 gangene det faktisk har blitt brukt, og at dette også har en god effekt – et inntrykk som bekreftes av seksjonslederen i Fredrikstad.

– Disse våpnene er også utstyrt med laser, og når man ser tre røde prikker på brystkassa, bidrar nok det til å dempe aggresjonen hos den som angriper, mener Jensen.

Grundig opplæring

Elektrosjokkvåpenet skyter piler som skal sette seg i huden, og som avgir støt over tid, slik at muskler lammes. Jensen forteller at tjenestepersoner fra Fredrikstad senest forrige uke så seg nødt til å benytte dette på oppdrag.

– Selv om det kanskje ikke ser slik ut, er dette en human måte å håndtere skarpe situasjoner på, og i alle fall dersom alternativet er å bruke skytevåpen, legger han til.

Han er samtidig klar på at det er viktig at våpenet brukes riktig med tanke på både situasjon og faktisk håndtering.

– Alle våre ansatte som bærer ESV har fått grundig opplæring over to dager, så det er jeg overhodet ikke redd for. Det er samtidig et strengt regelverk og tydelige vilkår som ligger til grunn for når man kan benytte seg av dette, avslutter Jensen.

Mer fra Dagsavisen