Kultur

O’ bok med din glede: Victoria Kielland anbefaler litterære julegaver

Kiellands roman «Mine menn», om seriemorderen Belle Gunness, er solgt til 12 land og skal etter planen filmatiseres. For den fikk hun også Thorleif Dahls pris. Her tipser hun om gode leseopplevelser man kan ta med seg inn i jula.

Nå er adventstiden her, og forventningene om jula er allerede på plass hos mange. Når dagslyset er så beskjedent som det er nå, er det fint med alt som gir lys og varme. Være seg julepynt, fyr i peisen eller ekstra telys. Kanskje også en god bok?

Vi har spurt forfattere om å dele sine beste tips til bøker man enten kan gi bort i julegave, eller som man kan kose seg med helt selv. Og selvfølgelig om hva som gjør deres jul magisk.

Får ikke nok av lys

Victoria Kielland (37) fikk sitt definitive gjennombrudd med romanen «Mine menn» i 2021, som ga henne både stormende jubel fra kritikerkorpset, og en gjev litteraturpris i 2022.

Den handler om den kvinnelige seriemorderen Belle Gunness, som forkortet livet til flere menn da hun flyttet til USA på starten av 1900-tallet. Her i Norge er vi nå litt ut på 2020-tallet, og Kiellands adventstid handler om noe litt lysere.

– Lys! Lys! Lys, svarer hun på spørsmål om hva som gir henne julestemning.

Hun tenker på lyset i alle julestjernene som henger i vinduene, lyslenkene på balkongene, julegranene som har blitt tent i parker og bakgårder.

– Alt som er med på å lyse opp en til nå ganske grå og mørk førjulstid. Ja, jeg tror vi må si lys.

Jakten på juletradisjonen

Hva som derimot er hennes kjæreste juletradisjon, er det litt vanskeligere å svare på.

– Den leter jeg fortsatt etter, si.

Søkenen etter den ultimate, langtlevende og julestemningframpressende tradisjonen fortsetter kanskje, men hun trekker likevel frem gode minner fra barndommen.

– Som barn var det absolutt å kjøpe juletre og pynte det lille juleaften mens vi så på Alene hjemme-filmene og la oss seint, sier Kielland.

Som romanforfatter har litteraturen hos henne en plass overalt, og hele tiden.

– Men jula gir jo rom for mye lesing.

---

Victorias tre boktips:

1. «Sifonofor», Lisa Him Jensen, og

2. «Noe av betydning», Marte Magnusdotter: – Rett og slett fordi dette er to solide norske samtidsforfattere som er aktuelle med bøker i år. Og vi har alle godt av å både lese og støtte den norske samtidslitteraturen.

Sifonofor, Noe av betydning
Joronn Sitje

3. «Den gåtefulle Joronn Sitje», Gry Iverslien Katz: – Det er en eldre klassiker som jeg stadig vender tilbake til, og det er denne sakprosautgivelsen som kom i 2011. Den handler om kunstneren og ekspresjonisten Joronn Sitje (1897-1982). Hun er en av våre viktigste kunstnere, og levde et heftig liv. Blant annet levde hun i samme miljø som Karen Blixen i Kenya, og de holdt kontakt livet ut. Men det skjedde så mye, mye mer i Sitjes liv, og de tkan man lese om i denne boka som rett og slett er himla god.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen