Kultur

Tall Ships Races til Fredrikstad i 2023: Blir eneste norske vertshavn

Mandag signerte ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) avtalen med Sail Training International, og byen kan gjøre seg klar til skutefest også i 2023. Nå starter jobben med å finne medseilere - og ny prosjektleder.

At politikerne i Fredrikstad ønsket Tall Ships Races tilbake, ble klart allerede i fjor. Etter en utsettelse av signeringen for å følge smittesituasjonen, kunne nå endelig penn settes til papir ved møllehjulet på Isegran.

– Det er jo en formalitet, men likevel en viktig milepæl. Nå har folk noe å se fram til, sier Jon-Ivar Nygård.

Det blir den fjerde gangen Fredrikstad er vertshavn for Tall Ships Races. Første gang var i 2005.

– Første runden fikk vi ikke med alle, men nå er det unison applaus, sier ordføreren.

Per nå det planlagt å bruke 11 millioner fra kommunekassa på arrangementet i 2023.

Med å signere var også Ole-Henrik Holås Pettersen, konstituert direktør for kultur, miljø- og byutvikling i Fredrikstad kommune. Han og ordføreren er enige om at Tall Ships Races og Fredrikstad kler hverandre.

– Det understøtter byens identitet, og bærer historien videre. Det er få steder som kan tilby et så kompakt arrangement, med skutene midt i bybildet. Det skaper gode opplevelser for de som bor i byen, så dette har ikke bare attraksjonsverdi, understreker Pettersen.

Internasjonalt fellesskap for unge

Forrige gang byen fikk skutebesøk, i 2019, var Denise Saniei (20) en av medseilerne på den tyske skuta Johann Smidt. Hun forteller at det er en opplevelse man husker for resten av livet.

Tidligere TSR-medseiler Denise Saniei (20) foran møllehjulet på Isegran

– Det var et så godt samhold, og en fantastisk måte å møte folk på.

Om hun selv skal bli med neste gang, vet hun ikke, men hun oppfordrer unge mellom 15-25 til å melde seg som medseilere.

– Man glemmer dekning og sosiale medier. Den snapstreaken står ikke i veien for at man drar, for å si det sånn, ler hun.

Saniei har jobbet med sosiale medier i forbindelse med Tall Ships Races, og laget videodagbok fra turen med Johann Smidt. Den tidligere prosjektlederen Ingar Guttormsen mener det har vært viktig for å få med de unge, som jo er en av Tall Ships Races sine mål.

– Det er et inkluderende og internasjonalt arrangement for de unge medseilerne. Mange tar noen livsvalg etter en sånn tur.

Nå gir den tidligere TSR-generalen stafettpinnen videre, og stillingen som prosjektleder lyses ut om kort tid. Han synes det er fint at noen andre skal få lov til å ta på seg det han kaller det ærefulle oppdrag. Og en ny prosjektleder har lyse tider i møte.

– En publikumsundersøkelse vi hadde, viste at det nærmest er et krav om å få Tall Ships Races tilbake, sier Guttormsen.

Tidligere TSR-general Ingar GuttormsenMer fra Dagsavisen