At politikerne i Fredrikstad ønsket Tall Ships Races tilbake, ble klart allerede i fjor. Etter en utsettelse av signeringen for å følge smittesituasjonen, kunne nå endelig penn settes til papir ved møllehjulet på Isegran.
– Det er jo en formalitet, men likevel en viktig milepæl. Nå har folk noe å se fram til, sier Jon-Ivar Nygård.
Det blir den fjerde gangen Fredrikstad er vertshavn for Tall Ships Races. Første gang var i 2005.
– Første runden fikk vi ikke med alle, men nå er det unison applaus, sier ordføreren.
[ I kjølvannet av Tall Ships Races ]
Per nå det planlagt å bruke 11 millioner fra kommunekassa på arrangementet i 2023.
Med å signere var også Ole-Henrik Holås Pettersen, konstituert direktør for kultur, miljø- og byutvikling i Fredrikstad kommune. Han og ordføreren er enige om at Tall Ships Races og Fredrikstad kler hverandre.
– Det understøtter byens identitet, og bærer historien videre. Det er få steder som kan tilby et så kompakt arrangement, med skutene midt i bybildet. Det skaper gode opplevelser for de som bor i byen, så dette har ikke bare attraksjonsverdi, understreker Pettersen.
Internasjonalt fellesskap for unge
Forrige gang byen fikk skutebesøk, i 2019, var Denise Saniei (20) en av medseilerne på den tyske skuta Johann Smidt. Hun forteller at det er en opplevelse man husker for resten av livet.
– Det var et så godt samhold, og en fantastisk måte å møte folk på.
Om hun selv skal bli med neste gang, vet hun ikke, men hun oppfordrer unge mellom 15-25 til å melde seg som medseilere.
– Man glemmer dekning og sosiale medier. Den snapstreaken står ikke i veien for at man drar, for å si det sånn, ler hun.
Saniei har jobbet med sosiale medier i forbindelse med Tall Ships Races, og laget videodagbok fra turen med Johann Smidt. Den tidligere prosjektlederen Ingar Guttormsen mener det har vært viktig for å få med de unge, som jo er en av Tall Ships Races sine mål.
[ Sjøspeiderne om The Tall Ships' Races-seilasen: – En fantastisk opplevelse ]
– Det er et inkluderende og internasjonalt arrangement for de unge medseilerne. Mange tar noen livsvalg etter en sånn tur.
Nå gir den tidligere TSR-generalen stafettpinnen videre, og stillingen som prosjektleder lyses ut om kort tid. Han synes det er fint at noen andre skal få lov til å ta på seg det han kaller det ærefulle oppdrag. Og en ny prosjektleder har lyse tider i møte.
– En publikumsundersøkelse vi hadde, viste at det nærmest er et krav om å få Tall Ships Races tilbake, sier Guttormsen.