Kultur

Flott kulturfest på City Scene!

Lørdag kveld gikk Frederikprisen av stabelen på City Scene for 24 gang. Det ble spektakulært for alle kulturaktører og publikum i salen, og et prisdryss som understreket talentet og engasjementet for kultur i Fredrikstad.

2013 har vært et unikt år hva gjelder kultur i byen vår. Aktører fra Fredrikstad har gjort seg bemerket nasjonalt på flere arenaer og årets Frederikpris bar preg av dette. Som en åpning på kvelden før de store prisene, leste forfatter Jan-Erik Fjell et kapittel fra sin bok «Hevneren». Publikum fikk innblikk i forfatterens spennende verden av krim i Fredrikstad.

Petronella Barker

I år var det Fredrikstadjenta Petronella Barker som var kveldens konferansier. Hun innledet kvelden med en av Shakespeares sonetter og gjorde en god jobb lørdag. Petronella har utmerket seg sterk i kulturmiljøet på nasjonalt plan og er fast ansatt ved Nationaltheatret.

Camilla Eidsvoll som leder kommunes jury for utdeling av kulturstipender, delte ut kveldens første stipend. Fredrikstad Kommunes Kulturstipend 2013 gikk til dramatiker Silje Vaters, og er det største av stipendene. - Be the change you want to see in Fredrikstad! sa hun fra scenen lørdag.

Årets Frederikpris ble tildelt artist og skuespiller Hanna Maria Grønneberg, som har kommet som et stjerneskudd inn i kulturbransjen. Tidligere dette året ga hun ut plate med sin far, Magnus Grønneberg, og hun har hatt flere spennende roller på nasjonale scener.

- Med de interessene jeg har, og de målene jeg har, så var det ganske kult å vokse opp i Fredrikstad. Jeg vil takke Talina Hansen og Ida Fredriksen, min forlovede og min familie.

I tillegg vil jeg takke juryen. Dette er på mange måter en bekreftelse på at det man gjør, kanskje ikke er så feil, smilte hun fra scenen.

Stjernespekket

Kvelden bød også på et stjernespekket show, blant annet med aktører som Øivind Blunck, Talina Hansen Skogseth, Maud og Kornelia, Atle Pettersen og Johannes Lindrupsen.

Det ble teater, latter, musikk, tryllekunst og ikke minst en stor kulturglede på scenen. I akt 3 av forestillingen var det imidlertid klart for kveldens gjeveste pris, Kong Frederiks hederspris.

Gjeveste pris

Prisen ble delt ut av Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

- I dette tilfellet fylles kravene for prisen fullstendig, sa ordføreren lørdag. Det var Ida Margrethe Fredriksen som gjennom over 20 år har preget Fredrikstads teaterscener og med ansvar for scenografien på utallige oppsetninger, som fikk prisen.

Den dyktige scenografen og produsenten har utmerket seg sterkt og arbeidet mye i sin karriere, og det var tydelig hvor mye prisen betød for henne.

Årets prisvinnere:  

Syng med vårs prisen:  Vinner: Darya Katyba (Sanger)

Nominerte: Oda Gundrosen og Karoline Trondsen

Fredrikstad Kommunes Kulturstipend:  Vinner: Silje Waters (dramatiker)

Frederikprisen:  Vinner: Hanna Maria Grønneberg  Nominerte: Johannes Lindrupsen og Jørgen Lund Karlsen

Publikumsprisen:  Vinner: Maud og Kornelia (Artister MGP Junior)  Nominerte: Hanna Maria Grønneberg og Tuva Marie Høili Pettersen

Fredrikstad Kommunes Idrettsstipender 2013:  Vinnere: Henriette Brenna og Tiril Diseth (ryttere)

Idrettsprisen:  Vinner: Slevik Innebandyklubb (Herrelaget)  Nominerte: Grace Bullen og Heidi Østlid Bagstevold

Årets utmerkelse:  Vinner: Månefestivalen 2013  Nominerte: Filmen «Det røde eplet» og Litteraturhuset

Kong Frederiks hederspris:  Vinner: Ida Margrethe Fredriksen

Mer fra Dagsavisen