Kultur

Brusende bedrifts-besøk

De trakteres ofte med knitrende brus i glassene men desto mer sjelden med drønnende orgelbrus for sjel og sinn, kara i Elgpatruljen på Kjølberg.

Dan Rene Dahl sørget for en viss stigning i bedriftsbesøk-programmet forleden kveld: Byens sindige organist-virtuos begeistret likeså godt gutta med både Toccata, Mendelssohn og When the Saints fra kjempinstrumentet i Domkirken.

Fant tonen med Dan

-Siden 1977 har vi besett utallige bedrifter og virksomheter. Fantastisk mottakelse får vi overalt. Men dette besøket vil vi nok aldri glemme, smilte elg-lederne Per Olav Gretland og Sverre Øyvind Johansen etter å ha lånt øre til Dahls teknisk avanserte spill på et av Norges største kirkeorgeler.

Og Dahl selv var bokstavelig talt på notene da han fikk spørsmålene «hvilken tone er den høyeste og hviken er den laveste «: -(.....brummende dyp drønning som fra et stort skip)

-Dette er en C i subkontra oktav. Lenger ned i kjelleren er det ikke mulig å komme. Og her kommer en G i åttende oktav.

Høyere enn den høyeste fuglekvitter. Nesten så det piper i øra! gestikulerte pedagogen før han løftet fingrene opp fra manualene:

-Hører dere summingen? Det er luft! Orgelet drives av pressluft. Men luftbelgene har blitt morkne med åra, slikt at lufta tyter ut. Vi må stadig reparare.

-Kan det være en mus som har «beti høl»? ville en av gutta vite.

-Det skal du ikke se bort fra. Musene dukker jo opp hvor vi minst aner! parerte Dahl fra krakken foran det 47 år gamle danskbyggede kirkeorgelet.

Fikk boltre seg

Og da Dahl ville vite om noen hadde lyst til å teste hans arbeidsplass var Morten Helgesen, Jan Erik Svendsen, Kristoffer Hauge og de andre guttene sporenstreks i hundre:

-Du verden! Du må ha spilt før? Jeg ser og hører både følelser og innlevelse, kommenterte Dahl omkring Morten Helgesens abstrakte, musiserende foredrag.

Flere av de mer enn gjennomsnitts interesserte gjestene la ikke skjul på at musikk er morsomt - enten instrumentet er stort eller lite:

-Jeg var fanebærer i Torp Musikkorps i ti år. Selv om jeg riktignok ikke spilte så hadde jeg en viktig jobb å gjøre. Jeg var jo en del av korpset! smiler Sverre Øyvind Johansen - tilfreds gjest hos Dahl i Domen.

Mer fra Dagsavisen