Kultur

Kreativ utsmykking

Tirsdag åpner en utstilling i Byhallen som viser konkurranseforslag for offentlig kunst (tidligere kalt utsmykking) på 3 forskjellige nybygg i Fredrikstad kommune.

I tillegg kan publikum se Blue Pool av Michael O’Donnell ved inngangspartiet til Blå Grotte som ble ferdigstilt nå i høst.

Nybyggene

De aktuelle nybyggene med offentlig kunst presentert i utstillingen er Sagabakken skole, Gaustad ungdomsskole og Kiæråsen barnehage. Det vil bli vist skisser, modeller og materialprøver fra avholdte konkurranser og direkte oppdrag.

Sagabakken

Sagabakken skole skal ha to offentlig kunstprosjekter: en teglverksvegg tvers gjennom skolebygget og med fortsettelse på utsiden av bygget er blitt bearbeidet av kunstner Vigdis Dagsdatter Øien.

Teglverksveggen har får elementer av glasert tegl i forskjellige farger og utvendig en skulpturell form. Arbeidet pågår i disse dager.

I ute området på Sagabakken skole vant Lise Stang Lund med skulpturen ”Labberunten”, 12 støptelementer i innfarget betong plassert i en sirkel som en labyrint. Dette blir et interaktivt kunstverk, som oppfordrer til lek og aktivitet, så vel som møteplass og undervisning.

Gaustad ungdomsskole

På Gaustad ungdomsskole utlyste kunstkomiteen først en prekvalifisering nasjonalt, slik at alle kunstnere som var interessert og hadde erfaring med veggflater og glass meldte sin interesse. Fra de over 40 som meldte sin interesse ble 3 kunstnere valgt til en lukket konkurranse. Stefan Törner ble valgt med sitt forslag til veggmosaikk verk og folie på glassfasade ”Portretter”.

Kiæråsen barnehage

Kiæråsen barnehage og avlasting for barn og unge (0-18 år) valgte å gi et direkte oppdrag til en kunstner: Bjørn-Kowalski Hansen til en uteskulptur til bruk av brukerne. Denne vil bli ferdigstilt høsten 2012, bygget står ferdig allerede i høst. Kunstkomiteen ønsket å fokusere gjennom kunsten en skulptur som vil kunne være til benyttelse av alle brukere av det nye bygget.

Blå Grotte

Blå Grotte, ferdigstilt prosjekt, utenfor inngangspartiet for Blå Grotte. Utført av Michael O’Donell.

Mer fra Dagsavisen