Kultur

Betrakter Hvalers nære fortid i "Dregg"

Lokalhistorikeren Ulf Hjardar er i handelen med en ny utgave av sitt årstidsskrift "Dregg". I 2009-utgaven på omkring 60 sider er det øysamfunnets nære fortid og spesielt året 1979 som vies brorparten av spalteplassen.

-Hvaler tar lange moderniseringsskritt i 1979, anfører Hjardar og peker på innsettelsen av den nye storferga mellom Skipstadsand og Korshavn, debuten for den sandwich-bygde rutebåten "Makø" som også ble bygget i øysamfunnet, at SV for første gang opptrer i kommunepolitikken og at planene for det moderne alderspensjonalet Dypedalsåsen er i ferd med å realiseres.

-Kommunikasjonsmessig var Hvaler inne i en overgangstid til 1980-årene. Rutebåten "Hvaler", som hadde tjent bygda trofast siden 1892, og som hadde gått sin siste tur på Fredrikstad i 1978, var klar for å bli "forspikret".

Bunnplatene var ved å bli farlig tynne, men merkelig nok tok ikke isvinteren 1978-1979, rapporterer Ulf Hjardar om situasjonen før båten ble satt på land ved FMV kort tid senere.

Hjardar, som selv bodde på Hvaler for 30 år siden, skildrer også på sin sedvante, kritiske måte administrasjonens og politikernes håndtering av den den anstrengte kommuneøkonomien på den tida.

I mai 1981 fantes det knapt penger igjen i kommunekassa, hvorpå Ap-ordføreren Tronn Bankerød måtte gå så langt som å si:"Hvaler kommunes økonomi er nå så dårlig at vi sannsynligvis ikke har penger til å betale lønn til de ansatte til høsten".

Uttalelsene (som ble gitt til Demokraten) førte til at Bankerød i en tid etter ble kalt "ordfører Bankerott" både i NRK og i den trykte pressen...

Mer fra Dagsavisen