Kultur

Elsket - men omstridt

Gamlebyen! Elsket, men omstridt er vel en karakteristikk som passer bra for Gamlebyen anno 2004.

Bydelens mer eller mindre stolte historie er det ingen uenighet om. Det er heller ingen som trekker i tvil bydelens unike stilling som turistatraksjon, i løpet av tre hektiske sommermåneder.

Da forvandles Gamlebyen til en sydende bydel der også folk fra Bærum og Hvaler kan omgås uten at det blir slagsmål ut av det. Resten av året lever bydelen sitt stille liv innenfor murene, og det livet blir desverre mer og mer stille for hvert år som går. Først forsvant barneskolen, så barnehagen, Posten, banken, kolonialen på hjørnet og Forsvaret.....Nå ser det ut som om at det er Polet som står for tur. Det er ikke lett å finne noen enkelt synder til denne Gamlebyens dødskamp, for det har vært mange kokker med egne agendaer, både lokale og nasjonale. Det har gått ut på å enten tjene penger eller spare penger, og så har Gamlebyen fått betale regningen gjennom et stadig synkende tjenestetilbud.

Gamlebyen har gått fra å være et lokalsamfunn med alle de servicetilbud en levende bydel trenger, til å sakte bli en vakker kulisse, eller en soveby om man så vil. Skjønt den vitalisering som er i ferd med å skje -godt belyst i en reportasje i Demokraten sist onsdag - viser at en stille revolusjon er på gang. Forvsarsbygg fortjener honnør..

De fleste vil nok ha en levende bydel, men hvordan den negative utviklingen skal stoppes og bydelen revitaliseres, er det sterk uenighet om. Noen hevder at bilene må bort, sånn at Gamlebyen kan utnytte sitt potensiale som turistatraksjon og kultursentrum. Andre vil ha biler, særlig de som driver næringsvirksomhet i Gamlebyen.

Jeg skal selvfølgelig ikke ta noe standpunkt hverken for eller imot i denne saken...La meg bare si at det ofte er de med en løsere tilknytning til Gamlebyen som er mot biler, mens de som husker bydelen som et vitalt lokalsamfunn gjerne ser at bilene får bli. Men Gamlebyen var ikke død....

Dette skal først og fremst være en liten guide til Gamlebyen for folk fra Fredrikstad...og Hvaler, selvfølgelig. Bare de greier å holde seg i skinnet. Når jeg nevner at jeg bor i Gamlebyen, så er det mange som sier «Der har jeg ikke vært på mange år». Jeg skal forsøke å få dere til å besøke Gamlebyen om vinteren.

I utgangspunktet en tøff jobb, men det burde det ikke være. Gamlebyen har fortsatt masse og by på, og de vakre gatene og de pitoreske husene får en med på kjøpet. Det første som møter en på vei inn i Gamlebyen er vanntroa. Har du hest, så er det første stopp på en hyggelig bytur. Her bys det gratis forfriskning til både folk og fe, i form av iskaldt vann. Sving inn Voldportgaten til krysset Voldportgaten/Raadhusgaten, og se deg rundt. Nå befinner du deg midt i «Downtown» Gamlebyen.

I en omkrets av 200 meter finner du det meste du trenger og masse du ikke trenger. Sportsbutikk, elektriske artikler, mat og drikke, designmøbler, kunsthåndverk, sixpack, garn og leketøy og mye mer.

Og det er alltid hyggelig å handle i Gamlebyen. Tempoet er lavere, og innstillingen til service er høy. Det finnes mye yrkesstolthet i Gamlebyen, og det kommer kundene til gode. Ta for eksempel Gamlebyen Papir- og Kortevarehandel - Gamlebyens «Harrods». På Harrods i London sier de at det umulige bare tar litt lengre tid, dvs. de skaffer alt.

Det samme gjelder Kortevaren. De har det meste, og har de ikke, så får de det snart. Om en vil ha doble fustasjopphengsforkoblinger, så vil jeg anbefale et besøk. Mens en venter på at de hyggelige damene i Kortevaren finner fram din umulige bestilling, så kan en gå til frisøren vegg-i-vegg og skrella av seg håret. En ekte barbersalong uten noe striping av hår og annet dilldall.

Når en har gjort nyttige innkjøp og blitt pen på håret, så bør intellektet også få sitt. Gå rett til antikvariatet, men la deg ikke lure av det totale kaoset som møter en når en kommer gjennom døra. Det er bøker fra gulv til tak, og i store stabler foran, på og bak disken. Et kaos, javel, men ikke for innehaveren Øyvind Larsen, for han har full kontroll på hver eneste bok. Og har du en bok du har lett etter i mange år, men ikke har funnet, så bare spør. Den er der, et eller annet sted.

Om en skulle bli litt småsulten etter all shopping og sightseeing, så ligger Østsidens Delikatesse strategisk plassert tvers over for antikvariatet. Fiskematproduktene er så utsøkte at jeg nesten ikke kan få sagt det. Alt lagd for hånd, etter gammel oppskrift, med utsøkte råvarer og stor kjærlighet. Personlig synes jeg at fiskekakene gir en nærmest erotisk nytelse, varme og saftige.....Fløtepuddingen er også legendarisk.

Men hvis en pose med fiskekaker ikke er nok, så finnes det flere alternativer for den som er virkelig sulten. Majorstuen har rukket å bli en klassiker, med hvalbiff som spesialitet. Eller øl, for de som er vegetarianere. La Mamba, tvers overfor Major'n, serverer mat med brasiliansk vri, og gigantiske kjøttstykker en må helt ned til Pampas for å finne maken til. Og øl for vegetarianerne der også. Videre serverer Balla (Balaklava), Peppes Pizza, Gudesen og flere mat tilpasset de forskjelligste lommebøker. Prisnivået er omtrent som i Norge.

Etter å ha fråtset i allt mulig godt, så vil jeg anbefale en spasertur rundt vollane. Men vær oppmerksom på at det kan være glatt på vollane vinterstid, og alltfor utagerende jangling kan ende i knall og fall. Så ta det forsiktig.

Før du drar drar hjem, så få med deg verdens lateste trekkfugler. Ja, jeg snakker selvfølgelig om endene fra vollgravene. Når isen legger seg, så flyr de hele 200 meter til fergestedet og blir der vinteren over. Late? Ja, kanskje det... Men jeg tror heller at dem elsker Gamlebyen så mye at de nekter å forlate den. Ta dere en tur dere også!

Mer fra Dagsavisen