Kultur

- Vær med meg i hagen!

- Ta med fluktstol og kanskje en kaffekanne, foreslår fløytist Steinar Ofsdal. Onsdag står han i en hage på Søndre Sandøy med en fløyte - og kanskje noen strenger attåt.

- Det blir bare meg, mutters alene, og fløyta. Kanskje noen strenger også, inviterer Steinar Ofsdal.
Førstkommende onsdag stiller han seg opp i hagen der besteforeldrene bodde på Søndre Sandøy, for å holde konsert for dem som kommer. En god anledning for å ta en reise tilbake i tid for musikeren selv.
- Jeg har selv et nært forhold til øya og tilbrakte hele ungdomstida på Søndre Sandøy. Jeg kjenner øya ut og inn, men har ikke vært på Søndre Sandøy på mange år. Så jeg tenkte en utekonsert kunne være en god anledning for å ta en tur igjen, sier Steinar Ofsdal på telefon fra en øy midt i Kattegatt.
Lærer på skolen
Selv er det området ved Gravningsund på Søndre Sandøy han forbinder med oppveksten.
- Min ungdomstid var preget av den røde beatlesplata og Gravningsund, forteller fløytisten.
Konserten skal han holde i hagen utenfor gamle Løkkeberg skole, der besteforeldrene bodde.
- Min bestefar var lærer på Løkkeberg skole i 1920 og 1930-åra, og bodde på skolen. Så den plassen midt i hagen er der besteforeldrene mine tråkket rundt, forteller Ofsdal.
Mange minner er knyttet til plassen, så noen fortellinger og små anekdoter er det gode sjanser for å møte mellom fløytetonene. Blant annet brant skolen ned på 11-årsdagen til Ofsdals mor.
Ny eier
Nå er det Magne Rudjord som bor i lærerboligene på Løkkeberg.
- Ofsdals bestefar overtok nemlig for min bestefar som lærer på skolen, forklarer Rudjord.
Onsdag åpner han hagen sin for fløytekonsert med et lite snev av hageselskap. På repertoaret står «luft i rør», som Ofsdal uttaler det, med en blanding av norske og utenlandske stykker. Kanskje blir det også noen toner fra strengeinstrumenter, røper musikeren. Steinar Ofsdal har en allsidig musikalsk bakgrunn og har vært profesjonell musiker siden 1967. Til tross for at han trakterer en rekke instrumenter, er det fløytespillet som er hans varemerke.

Mer fra Dagsavisen