Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges

Arbeiderpartiets Roger Ryberg er valgt til fylkesordfører i Viken, det nye fylket hans egen rødgrønne koalisjon nå skal jobbe for å legge ned.

De 87 representantene fra dagens Akershus, Buskerud og Østfold konstituerte det nye felles fylkestinget torsdag. Kathy Lie (SV) ble valgt til fylkesvaraordfører i storfylket som formelt opprettes 1. januar 2020.

Fylkestinget besluttet at det nye fylket skal styres etter en parlamentarisk modell, med et fylkesråd i stedet for et formannskap. Kun Rødt stemte mot.

Tone Brenna (Ap) ble utpekt til leder for fylkesrådet.

Fra Moss ble Siv Henriette Jacobsen (Ap) utnevnt til fylkesråd for utdanning og kompetanse, mens Johan Edvard Grimstad (Sp) fra Råde ble utnevnt til fylkesråd for næring.

Les også: Kom i mål med Vikens fylkesordførerkjede i siste liten

Den ærverdige festsalen på universitetet NMBU i Ås ga Viken fylkestings første møte en storslått ramme, og flere pekte på at det var en historisk dag. Men i salen satt et rødgrønt flertall som altså ønsker å begrave det nye storfylket så fort som mulig.

I samarbeidsplattformen er Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV enige om å jobbe for at Stortinget går tilbake på vedtaket om å slå sammen Akershus, Buskerud og Østfold. Det håper de skjer etter stortingsvalget i 2021.

Viken fylke får 1,2 millioner innbyggere. Planen har vært at hovedkontoret til det nye fylket skulle ligge i Sandvika, men det rødgrønne flertallet vil beholde dagens tre fylkeshus i håp om at dagens tre fylker skal gjenoppstå.

(©NTB)